Мария Бакалова - българска звезда на небосклона на холивудското кино

1829 преглеждания

От Цветелина Бинева, ученичка в НЕГ „Гьоте“, гр. Бургас

В детството всеки използва въображението си, за да даде криле на мечтите си. Но много рядко мечтите полетяват в небесата. За техния полет се изисква труд, дисциплина и целеустременост. И за младата българска актриса Мария Бакалова пробивът в големите филми е бил блян. Но пътят, който е очертала съдбата ѝ, отрежда на жизнерадостното момиче да изгрее на небосклона на холивудското кино.

Мария Бакалова е родена на 4 юни 1996 г. в град Бургас. В нейното семейство никой няма изяви в сферата на изкуството, затова може би Бог е решил да им даде талантлива рожба,  изпълнена с позитивна енергия. Мария започва да се занимава с музика - пее и свири на флейта от 5-годишна възраст. Но мисълта да избяга от скучното ежедневие я повежда към актьорското майсторство. Както тя казва в свое интервюто пред New York Times: ,,Когато си актьор, ти можеш да станеш, който си поискаш. Можеш да правиш всичко.‘‘

Така започва покълването на мечтателските семена от сорт актьорско майсторство.

След седми клас учи в Националното училище за музикални и сценични изкуства „Панчо Владигеров“ в морския град със специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ и втора специалност „Флейта“. Какво би станало, ако нейната специалност в училището беше закрита? Малко известен факт е, че благодарение на упоритата си майка Мария Бакалова успява да учи в мечтания профил, за който дълго се е подготвяла. Майката на Мария, повярвала в мечтата на дъщеря си, пише до Министерството на образованието и науката, с молба да не се закрива паралелката „Актьорско майсторство за драматичен театър“, както е било планирано. За наша радост молбата е уважена и пътят на талантливата актриса към реализиране на съкровеното ѝ желание е отворен.

По-късно Мария кандидатства в НАТФИЗ, а талантът ѝ не остава незабелязан. Приета е в академията в класа на Иван Добчев със специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър”. По време на студентските си години участва в няколко български филма. Най-популярни сред тях са: „XIIА“, „Трансгресия“ , „Бащата“ и др. Печели няколко награди, свързани с участието си в тези филми.

Най-емблематичният и запомнящ се образ на младата актриса обаче е в  ролята на Татур във филма „Борат 2“ , за която е номинирана в категорията „Най-добра актриса в поддържаща роля на наградите „Оскар“.  Чрез тази роля морското чудо успява да вдигне завесите на българската сцена, да насочи прожекторите към нея и да покаже колко талантливи са актьорите с български корени. Въпреки това доста българи открито показаха неодобрението си към филма, ролята на актрисата, а дори и към самата Мария Бакалова. Те поставиха темата за популярната култура, която тотално измести класиката и елитарното изкуство. Но аз лично не виждам защо беше намесен и лъчът на надеждата за много българи в Холивуд в тази изкуствено създадена драма. Една от главните задачи на актьорите е да изградят образ, който да въздейства на зрителите. Точно заради това можем смело да твърдим, че Мария Бакалова изиграва ролята си по най-брилянтния начин.

Смело крачейки напред и нагоре, актрисата записва още много успехи, до които нито един българин  не се е докосвал. Тя е номинирана за най-добра актриса в мюзикъл или комедия за „Златен глобус“, за изключителното изпълнение на актриса в поддържаща роля - от Гилдията на киноактьорите, за най-добра актриса в поддържаща роля от БАФТА и други. Тя е прожекторът, който насочва вниманието на чуждестранните зрители по цялата планета към малката България, която почти никой не забелязва на глобуса.

Последното събитие в света на киното - връчването на „Оскарите“, ще остане едно от най-запомнящите се. Не само защото церемонията се проведе по необичаен начин заради ковид пандемията, но и заради първата номинация на българка в историята на тези награди. Всичките ѝ съотечественици тръпнехме в очакване, със стиснати силно палци и препускащ пулс. За жалост Мария не получи престижната статуетка, но представи страната ни по доста впечатляващ начин. Надарената актриса беше избрала прелестна бяла рокля, символизираща мира и както тя самата отбеляза - надеждата. А в тези трудни времена всеки се нуждае от лъч надежда. Талантът и чаровното излъчване на Мария бяха забелязани и от американския актьор Брад Пит. Той поздрави младата българка, като я оприличи на Мерлин Монро и я приветства с думите: „Добре дошла, Мария!“. Нашата млада звезда ни зарадва още повече с реакцията си при споменаването на името ѝ в нощта на „Оскарите“. Леко зачервените ѝ бузи, нежната усмивка и срамежливият жест с ръка показаха какъв земен и чувствителен човек е Мария.

Спомням си каква беше реакцията на мама, когато чу по телевизията за успехите на съгражданката ни. Извика ме от съседната стая с пълен с гордост глас. Разказа ми, че си спомня за нея като малко момиченце. Не я познава лично, но още тогава ѝ е направила впечатление. Винаги се прибирала от близкото училище с майка си или с баща си, което показва взаимната им обич. Мама разказа, че почти всеки следобед сплотеното семейство прекарвало време в кварталното кафе и по поведението на детето си личало, че е възпитано и обичано. Момиченцето с интелигентно излъчване няколко пъти в седмицата вървяло заедно с баща си, носейки голям калъф с инструмент. А по-късно вървяло само с по-малък калъф...

От този разказ на мама успях да открия необикновеното в обикновените неща. Как това съвсем кротко момиче изкачва стълбичките на целите си последователно с цената на големи, но все пак печеливши рискове.

Някой хора ще попитат:,, Но какво общо има Мария Бакалова с доброто?!“

Не е нужно да си направил саможертва в името на доброто, за да разбере човек колко добрина носиш в себе си. Достатъчно е само да погледне в очите ти. Те са порталът, ключът към душата ти. А когато погледна в живите и добродушни очи на Мария по време на интервютата ѝ, ме обливат приливи на гордост и възхищение. Да пораждаш тези чувства у някого също е доброта. Да даваш вяра на младите хора е един безценен дар.

А да разкаже на света за живописната България е най-голямата добрина на Мария. Както Яна Маринова казва в едно от интервютата си по повод Мария Бакалова „По този начин се отварят вратите за всички нас“. Това е една огромна услуга за всички българи, които се опитват да отъпчат своята собствена пътечка към успеха. Популярната актриса е културният посредник към международния пиедестал.

Мария помни откъде е дошла и пътя, който е изминала. Тя може да не е първата българска актриса, която става толкова популярна, но е единствената, която говори с толкова любов за родината ни. „Българските думи определено ме правят най-щастлива, защото аз съм, и винаги ще си остана българче. Гордея се от този факт!”- споделя тя.

Талантлива, упорита, всеотдайна, достойна българка. Идол. Лъчезарна, пълна с позитивна енергия - това е Мария Бакалова. В много от интервютата си тя разказва, че всичко, което изживява в момента е плод на труд и много силна вяра. А нека не забравяме, че птичката на късмета кацва и запява само върху рамото на добрите хора.

За мен тя е един модел на подражание, който храни надеждите ми. Сигурна съм, че ѝ предстоят още много приключения и ще продължава да ни изненадва в добрия смисъл на думата.

Дано повече българи полетят високо, с постигнати мечти, и да прославят нашата велика Родина!

Снимка: Мария Бакалова - Facebook

Материалът е изготвен Цветелина Бинева, ученичка в НЕГ „Гьоте“, гр. Бургас, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bgnoviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук