Жълт код за опасно време е обявен в 15 области на страната

489 преглеждания

Валежи ще има и в следващите дни

Жълт код за опасно време е обявен в 15 области на страната за 22 февруари.

Предупреждението е в сила за София-област, София-град, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково и Пловдив.

Дъждът ще обхване много райони на страната, а с понижаването на температурите постепенно ще преминава и в сняг по високите полета на Западна България, както и в Предбалкана.

Максималните температури ще са около 4-5 градуса в северозападните части на страната и до 14-15 градуса в източните, където в следобедните часове ще има предпоставки за гръмотевична дейност.

В следващите дни времето ще се определя от северният вятър, който ще поддържа температурите ниски, в интервала 5-10 градуса, но всъщност около и над обичайните за края на февруари.

В сряда отново ще има валежи – в западните райони предимно от сняг, на изток – дъжд. Снежната покривка към четвъртък сутринта ще е до 10 сантиметра в някои равнинни райони и над 20 в планините в Югозападна България.

В петък температурите ще отбележат леко повишение. Предварителните прогнози сочат възможно формиране на още един средиземноморски циклон в самия край на февруари, отново с валежи от дъжд и сняг.

Източник: sinoptik.bg, Снимки: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук