За културния календар и туризма в Своге разказва Красимир Петков - Председател на Общински съвет Своге и туристическо дружество „Искърски пролом“, в интервю пред Елица Борисова

3115 преглеждания

По темата за развитието на културата и туризма в община Своге ще говорим с Председателя на Общинския съвет и на туристическо дружество „Искърски пролом“-  Красимир Петков.

Красимир Петков е роден през 1968 г. в гр. Своге, щастливо женен, баща на две дъщери и дядо на страхотната Карина. Завършил е висшето си образование в Стопанска академия " Д. А. Ценов", гр. Свищов. Има двадесетгодишен опит в сферата на счетоводството и контрола.

В района има изключително добри предпоставки за развитие на селски и екстремен туризъм, но няма достатъчно информираност за културните обекти и туристически дестинации сред гражданите. Какво според вас трябва да се направи, за да се запознаят хората със забележителностите в нашия район?

В момента се разработва една платформа – „Своге Тур“, която ще представлява карта на общината с туристически и веломаршрути, както и културни обекти, с включени снимки и подробно описание към тях. Платформата ще може да се използва и от телефон, което я прави много достъпна и удобна.

Кое според вас беше най-голямото културно събитие през 2016г. и кое ще бъде през 2017г.?

Миналогодишните празници в с. Бов бяха едно уникално изживяване. Възхищавам се на ентусиазма и страхотната организация на хората от селото. Тази година гр. Своге ще бъде домакин на празниците на Искърското дефиле „Искър пее и танцува“, организирани съвместно от Община Своге, Община Мездра и СО-Район Нови Искър. Смятам, че програмата ще заинтригува доста хора и това ще бъде наистина голямо събитие в нашия град. Също така всяка година на Петровден се провежда концерт „Огньове в дефилето“, в който участват танцови и певчески групи от цялата община.

Обсъждана ли е възможността община Своге да участва в Европейски проекти за развитие на туризма и културата?

Общината следи Европейските проекти и има намерение да кандидатства в програми, които биха помогнали за развитието ѝ.

Кои са любимите ви дестинации в общината?

Като любител на разходките, аз обичам маршрута до вр. Церия, който е един от хилядниците тук – висок е 1234м. Връх Грохотен също е едно от любимите ми места – разкрива страхотни гледки към Своге и Искърското дефиле, чудесно място за почивка и къмпинг.

Вие сте председател на туристическо дружество към гр. Своге. Бихте ли ни разказали малко повече за него?

Туристическо дружество „Искърски пролом“ съществува вече 50 години. Преди поддържахме ориентирането, което за жалост вече не се практикува, стопанисвахме всички хижи в района, но те бяха върнати на Общината. Сега дейността ни се изразява основно в информиране и напътстване, организиране на походи, провеждане на ежегодния туристически събор на вр. Грохотен. Също предоставяме екипировка на самодейни групи, решени да покоряват върхове.

Кои са празниците и традициите, които са съхранени в нашия район?

Щастлив съм, че мога да кажа, че българските традиции са добре съхранени в селата около Своге. Всяка година в Реброво, Церово, Искрец и други селища се отбелязва Лазаровден – младите момичета обикалят къщите, играят и пеят песни за плодородие, здраве и благополучие. На Тодоровден в с. Зимевица се организира кушия – конно надбягване, което предизвиква голям интерес у хората. В много села се е съхранил и обичаят Коледуване. Българските традиции са неотменна част от нашата история и култура и е важно да ги запазим и да ги предадем на децата и внуците си.

Какви изненади сте подготвили за любителите на планината тази година?

Вече 44 години се организира туристическият събор на връх Грохотен. Тази година ще опитаме да направим нещо ново и интересно, което да отговаря на модерните времена, в които живеем.

Какво предложение бихте внесли за разглеждане в Общинския съвет за развитието на културата и туризма в общината?

Много от разходите на Общината биха могли да се намалят, с което ще останат повече средства за културното и туристическото развитие. Според мен подобряването на всички дейности в района основно зависи от инциативата и делата на местните жители, като главната роля на Общината е да ги подпомага и насърчава.

Материалът е изготвен от Елица Борисова, ученичка в 10 клас в ПГ „Велизар Пеев“ град Своге, за ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".

Проектът "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" се осъществява под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел  и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria,  ПГ „Велизар Пеев“ – град Своге, TBI InfoИнтегралОСКАР-ЕЛ, Samsonite.

Ексклузивен телевизионен медиен партньор:  Българската национална телевизия

Медийни партньориBULGARIA ON AIRb2b Мediaсп. Мениджърnoviteroditeli.bgOhttp://www.obekti.bg/bekti.bgИА Кросс