Идея за паметник на княз Александър I Батенберг в Сливница има общинското ръководство

1958 преглеждания

Общинското ръководство на Сливница има идея за поставянето на паметник на княз Александър I Батенберг в града. Това стана ясно по време на изложбата, посветена на 160 години от рождението на княза.

Военните действия на Батенберг при управлението му са гордост за местните, а победата на българите под негово командване в битката при Сливница в Сръбско-българската война е още един повод за увековечаване на княза обединител с паметник, аргументират се от общината.

В изложбата бяха представени фотоси на Тошо Пейков, които предлагат различен поглед към личността и сeмейството  на Александър Батенберг. По думите на фотографа, е разказано много за геройствата на княза в знаменитата битка при Сливница. Идеята на изложбата му обаче е да представи владетеля в чисто човешки план, защото днес българите се нуждаят от вдъхновител като него, който жертва себе си в името на народа.  

Пред БНТ кметът на община Сливница Васко Стоилков, описва Александър I като една от най-силните личности в нашата история, княз – обединител, проявил най-големите си геройства именно в Сливница – мястото, където  българската армия печели първата си битка под негово командване. Именно заради това цялата западна преса дава и прозвището на владетеля - Сливнишки герой,  което кара местните да се гордеят, допълва кметът.

По повод годишнината от рождението на Александър I Батенберг жителите и гостите на Сливница успяха да се насладят и на прожекцията на документалния филм "Имало едно време три царства ", представящ владетели и дворци от основаването на България до края на Третото Българско царство.

EspressoNews