Кайсиите – слънчевите плодове на лятото

11293 преглеждания

Истинска съкровищница от ползи за здравето

Кайсиите – слънчевите плодове на лятото, ни очароват със своя неповторим вкус и аромат. Дали ще ги похапваме свежи, сушени, в сокове или дори в различни кулинарни рецепти, тези дребни и сочни плодове са истинска съкровищница от ползи за здравето.

Смята се, че кайсията произхожда от регионите на Китай и Централна Азия. Днес тя се отглежда по целия свят и има множество сортове с разнообразни цветове и вкусове. Кайсията е част от семейство Розови и е източник на важни витамини и минерали, включително витамин А, витамин С, калий, бета-каротин, витамин Е и фибри. Тези съставки играят ключова роля в поддържането на здравето ни.

Благодарение на високото съдържание на витамин А и бета-каротин, кайсията подпомага здравето на очите и може да намали риска от развитие на офталмологични заболявания. Витамин С, който се съдържа в кайсиите, подсилва имунната система и стимулира производството на колаген, което поддържа здравето и еластичността на кожата, правейки я по-здрава и сияйна. Кайсиите са нискокалорични (една средна кайсия съдържа около 17 калории) и съдържат малко мазнини, което ги прави идеална закуска или междинно хранене за тези, които следят теглото си. Кайсиите съдържат антиоксиданти, които помагат на организма ни да се защитава от свободните радикали и вредните въздействия на околната среда.

Кайсиите съдържат калий, който е важен за регулиране на кръвното налягане и функцията на сърцето. Те съдържат и желязо, което е необходимо за нормалното функциониране на червените кръвни клетки.

Ползите за здравето от кайсиите са почти толкова многобройни, колкото и възможностите да комбинирате този сладък и сочен плод с различни храни, за да създадете уникални и вкусни ястия. Ето няколко от тях:

Кайсии и грейпфрут: Сочният сладък вкус на кайсиите се допълва чудесно с киселината на грейпфрута. Можете да направите смути, салата или дори сладолед с тази комбинация.

Кайсии и ягоди: Комбинацията на кайсиите със сладостта и аромата на ягодите е неповторима наслада за сетивата.

Кайсии и мед: Добавете няколко парчета кайсии към закуска с ягоди и мед. Тази комбинация е лека, сладка и невероятно апетитна.

Кайсии и рикота: Рикотата, съчетана със сладки и сочни кайсии, може да бъде основа за вкусна закуска или десерт. Посипете с малко счукани орехи за текстурен контраст.

Кайсии и прясна мента: Добавете нарязани кайсии към салата с прясна мента и лимонов сок. Този освежаваща комбинация е перфектна за лятните дни.

Кайсии и овесени ядки: Закусете с кайсии и нарязани банани и овесени ядки. Това е здравословен и засищаш начин да започнете деня си.

Кайсии и черен шоколад: Добавете нарязани кайсии върху парченца черен шоколад. Тази сладко-горчива комбинация е истинска наслада, похапвайки я като десет или следобедна закуска.

Кайсии и къри: Пригответе пилешко с къри и добавете нарязани кайсии за екзотичен вкус и сладост, в комбинация с ароматните подправки.

Свежо смути с кайсии и банан

Необходими продукти:

2 узрели кайсии

1 зрял банан

1/2 чаша прясно мляко или растително мляко (като бадемово, кокосово или оризово мляко)

1/2 чаша йогурт

1 супена лъжица мед или друг подсладител по избор

1/2 чаша лед

няколко капки екстракт от ванилия (по избор)

семена на чия или ленено семе (по избор)

Начин на приготвяне:

Подгответе кайсиите, като ги изчистите, премахнете костилките и разполовите плодовете. Обелете и нарежете банана на ситни парчета. Сложете в блендер всички съставки за смутито и започнете да блендирате на висока скорост, докато се получи гладка и кремообразна смес. Ако смутито изглежда твърде гъсто, можете да добавите още мляко по желание. Насладете се на това освежаващо и вкусено смути с кайсии и банан, което е идеално за закуска, междинно хранене или за след тренировка.

Забележка: Можете да експериментирате със съставките, като добавите други плодове, зеленчуци, семена или подсладители, за да създадете своето уникално смути.

Кайсиев сладкиш с канела и орехи

Необходими продукти:

6-8 бр. зрели кайсии, измити, разполовени и с отстранени костилки

1 ч. ч. брашно

1 ч. ч. захар

1/2 ч. ч. масло (разтопено)

2 яйца

1 ч. л. бакпулвер

1 ч. л. ванилов екстракт

1/2 ч. л. сол

1 ч. л. канела

1/2 чаша нарязани орехи (по избор)

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180°C и подгответе тава за печене, като я намажете с малко масло или използвайте хартия за печене. В голяма купа разбийте яйцата и захарта, докато сместа стане плътна и гладка. Добавете разтопеното масло и ваниловия екстракт. Разбъркайте добре. Постепенно прибавете брашното, бакпулвера и солта. Разбъркайте, докато се образува гладко тесто. Добавете половината от кайсиите в тестото и разбъркайте деликатно. Изсипете тестото в приготвената тава и разпределете равномерно. Подредете останалите кайсии върху тестото, със срязаната страна нагоре. Смесете канелата с нарязаните орехи и поръсете върху кайсиите. Печете в предварително загрята фурна за около 35-40 минути, или докато сладкишът стане златист и се запече добре. Извадете от фурната и оставете да се охлади за няколко минути преди да нарежете и сервирате.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук