Какви са предимствата и недостатъци на инвестицията във физическо злато?

919 преглеждания

Инвестицията в златни кюлчета и монети има някои значителни предимства пред останалите алтернативи

Има редица причини, поради които инвеститорите - от напълно начинаещи, до опитни такива с изградено голямо портфолио - избират да инвестират в злато. Най-често те са свързани с желанието да диверсифицират портфолиото си, като намалят риска, а също така и като защита от икономически сътресения и висока инфлация.

Един от вариантите да го направят е като закупят физическо злато под формата на инвестиционни златни кюлчета или златни монети. Разбира се, съществуват и други варианти, като златни фючърси, акции на златодобивни компании, ETF-и и други. За целта на тази статия ще обърнем внимание на покупката и притежанието на физическо злато и какви са нейните предимства и недостатъци.

Какви са предимствата да инвестирате във физическо злато?

Инвестицията в златни кюлчета и монети има някои значителни предимства пред останалите алтернативи, които ще разгледаме в следващите редове.

Физически притежавате своята инвестиция

Когато купувате акции, облигации, криптовалути и друг подобен тип активи, вие получавате в замяна някакъв документ или дигитален портфейл, който отразява, че вие сте техният собственик. За разлика от това, купувайки злато, вие буквално държите в ръцете си вашата инвестиция. За някои хора, това носи повече сигурност и успокоение, че не са толкова зависими от платформите, чрез които търгуват инвестициите си.

Златото не изисква особена поддръжка

Още едно предимство е, че златните кюлчета и монети са изключително устойчиви. Това значи, че за вас, като собственик на този актив, няма особени задължения за поддръжката им. Повечето монети и дори златни кюлчета идват в защитни капсули и опаковки, които допълнително осигуряват защита срещу надраскване и друг тип повреди.

Инвестиция, която е лесно да направите

В списъка с предимства няма как да пропуснем, че инвестицията във физически злато е сравнително по-лесна от повечето други алтернативи. Не се изисква да разполагате със значителна експертиза, нито пък непрекъснато да следите случващото се на пазара. Най-важното, което се изисква, ако сте решили да вложите натрупания от вас капитал в златни кюлчета или монети, е да откриете сигурен финансов партньор, който ще гарантира качеството и произхода на продуктите, които сте решили да закупите.

Лесно може да прехвърляте собствеността

Фактът, че физически притежавате златото, ви позволява лесно да го разменяте за паричната му стойност и да прехвърляте собствеността му. Не са малко хората, които оставят своите притежания в злато за идните поколения, което е възможно благодарение на качествата на този благороден метал.

Какви са недостатъците на инвестицията във физическо злато?

Както всеки тип инвестиция, тази също крие известни рискове и потенциални предизвикателства, с които е добре да сте запознати предварително.

Повишен риск от загуба или кражба

Притежаването на физически актив, какъвто е златото, от друга страна увеличава потенциалните рискове от загуба или кражба. Ако разполагате само с едно златно кюлче от 100 гр Valcambi, например, ще може лесно да откриете сравнително безопасно място в дома ви, където да го съхранявате. Ако обаче количеството злато, което притежавате е по-голямо, това ще наложи да вземете допълнителни мерки.

Допълнителни разходи за съхранение и застраховка

Тези допълнителни защитни мерки са свързани с откриването на подходящо място за съхранение. Някои хора предпочитат да купят собствен сейф, други наемат такъв във банка, където могат да съхраняват златото си с по-високо ниво на сигурност.

Застраховането на вашите активи срещу кражба и повреда е добър начин да се защитите от сериозни загуби, които биха могли да настъпят в следствие на извънредни ситуации.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук