Какво е и как се постига перфектно тегло?

456 преглеждания

Какво стои зад определението „здравословно тегло“ и защо е важно да поддържаме в теглото си в норма

В средите на фитнес ентусиастите, а и сред хората, които просто искат да са здрави физически и да се чувстват добре, често се говори за „здравословно тегло“. Много хора смятат, че теглото е най-точната величина за определяне на физическото здраве и често си задават въпроса „какво е моето идеално тегло?“. Това е напълно разбираемо. Защо?

Защото поддържането на здравословно тегло наистина е добра отправна точна и значително помага в поддържането не само на добра визия, но по-важното – в укрепване на цялостното ни здраве. Здравословното тегло значително намалява рисковете от развитие на редица болести и болестни състояния, съкращаващи живота.

Въпреки това, не трябва да се гледа на телесното тегло като на единствено мерило за здраве.

В тази статия ще си изясним какво точно стои зад определението „здравословно тегло“, защо е важно да поддържаме в теглото си в норма и как да го постигнем.

Какво означава „здравословно тегло“?

Отговорът се крие в самото название – „здравословно“ – полезно за здравето. Здравословното тегло е тегло, които значително понижава риска от заболявания, увреждания и неправилна функция на системите и органите в тялото. Здравословното тегло подобрява физическото представяне и здраве.

И макар че наднорменото тегло и затлъстяването са всеобщи и широко-разпространени проблеми на западния свят, много хора също така се борят и с покачването на тегло, защото са доста под здравословните за тях граници.

И в двата случая, нездравословното тегло е резултат на редица физически и психически проблеми, така че постигането на идеално телесно тегло няма как да не подобри както физическото, така и психическото здраве.

Какво е твоето идеално тегло?

Най-лесният начин за определяне на здравословното тегло е с методът на BMI (body mass index или индекс на телесната маса). В интернет има купища BMI калкулатори, с които можеш да го изчислиш.

В общия случай, ако твоят BMI е над 25, най-вероятно трябва да изчистиш някой друг килограм, за да влезе теглото ти в норма и  да избегнеш усложнения за здравето. И обратното – ако BMI е под 18.5 – най-вероятно трябва да качиш тегло, за да си в здравословната норма за него.

Индексът на телесна маса обаче никак не е перфектна величина, особено за хората с добре развита мускулатура. Той не е и много точна величина и дава по-скоро рамка за здравословно тегло, вместо конкретни предписания какво да е то в твоят случай.

А като отправна точка – за повечето мъже с тегло в здравословните граници на BMI поддържането на здравословно тегло означава да качат 10-11 кг мускулна маса, след което да работят за изчистване на мазнините, натрупани покрай нея, докато не постигнат между 10-18% телесни мазнини.

За жените пък е добре да понатрупат поне 5-7 кг чиста мускулна маса, след което да изчистят излишните мазнини, докато не стигнат 20-25% телесни мазнини.

Това обикновено отнема месеци, дори 1-2 години, но в дългосрочен план това не е много. Защото веднъж постигнато, здравословното тегло се поддържа много лесно, ако останем активни и се храним добре.

Как по-добре да разбереш дали поддържаш здравословно тегло?

Както вече споменах, BMI методът не е особено точен. Той е лесен за прилагане и широко разпространен по тази причина, но не е най-добрият начин за проследяване на здравословното тегло и резултатите от усилията, които полагаш, за да го постигнеш.

Трябва да се стремиш не просто към „здравословно тегло“, а към здравословно съотношение на мазнини и мускулна маса в тялото.

Как обаче се следят промени в количеството мазнини и/или мускулна маса в тялото? С измерване на композицията на тялото, а не само на теглото. Композицията на тялото е много по-добър индикатор за здравето, физическата форма и визията ни, от колкото теглото или BMI.

Композицията на тялото се отнася до това как се разпределя телесната маса по отношение на мазнини, мускули, вода, кости и т.н. Има различни методи за измерване композицията на тялото, но за да запазим нещата по-прости и лесно-разбираеми, ние ще я разделим и следим като комбинация от 2 различни категории:

1. Категория мазнини (която включва всички мазнини в тялото).

2. Категория активно тегло (която включва всичко останало – мускулна маса, кости, вода и т.н.).

Като следим промените във всяка от тези категории, можем по-добре да разберем дали това, което правим, подобрява здравето ни или го влошава.

За твое улеснение, можеш да използваш готов калкулатор за калории, с които освен всичко друго, можеш да сметнеш количеството мазнини (в %) и активното си тегло.

Композицията на тялото може да се следи и други, практически и субективни средства, сред които:

- Калипер за подкожни мазнини;

- Измерване на обиколките на тялото с шивашки метър;

- Чрез сравняване на снимки преди/след и в огледалото;

- По това как стоят дрехите.

Какъвто и вариант да избереш, важното е да следиш и обръщаш внимание на резултатите си, за да знаеш дали се справяш добре или има нужда от корекция в програмата.

Какво трябва да направиш, за да постигнеш здравословно тегло?

Както загатнах по-рано в статията – поддържането на здравословно тегло се свежда до изграждането на мускулна маса и изгарянето на излишни мазнини. За тази цел се работи най-добре с комбинация от хранителен режим и тренировъчна програма, които осигуряват нужните условия на тялото, за да влезе в оптимална форма.

Ако имаш нужда от професионална помощ в това начинание и търсиш индивидуална програма, изготвена специално за теб и твоята цел, с която да постигнеш не само здравословно тегло, но и добра визия и физическа форма – можеш да се обърнеш към професионален фитнес инструктор.

А ако искаш да се справиш с тази задача самостоятелно, ето няколко основни насоки откъде да започнеш:

1. Осигури си балансиран хранителен режим

Основният ти помощник в постигането на здравословно тегло е храненето. Ако си с наднормено тегло и искаш да отслабнеш – заложи на хранителен режим с умерен 15-25% калориен дефицит. Това означава да приемаш с 15-25% по-малко калории, от колкото изгаряш през денят. По този начин ще можеш да изгориш голяма част от излишните мазнини в тялото си, като в същото време запазиш мускулната маса непокътната и избягваш гладуването и летаргията, предизвиквани от ниско-калоричните диети.

Ако пък трябва да качиш килограми, за да постигнеш желаното тегло – заложи на режим с калориен излишък и приемай 10-15% повече калории от храната си, от колкото изгарят през деня. Така ще дадеш на тялото си нужната енергия за изграждане на мускулна маса, без излишно омазняване.

2. Приемай достатъчно белтъчини.

Високо-белтъчното хранене е полезна стратегия, особено ако се опитваш да постигнеш здравословно тегло. И по-конкретно – трябва да приемаш между 2.2 до 2.6 гр. протеин на килограм тегло дневно.

Това означава, че ако тежиш 60 кг, трябва да приемаш между 130-160 гр. чисти белтъчини всеки ден.

А ако си с наднормено тегло (над 25% телесни мазнини за мъжете и над 30% за жените) – белтъчините трябва да съставят около 40% от общият ти калориен прием за деня.

3. Започни да тренираш с интензивни силови тренировки

Тренировките с тежести не са само за тези, които искат да направят мускули, нито пък са само за мъжете. Напротив! Те са полезни и за дамите, и за мъжете, които искат да отслабнат. Всъщност, силовите тренировки горят доста повече калории и мазнини от кардиото! Така че ако искаш добра визия и здравословно тегло – те трябва да са част от твоята стратегия.

Страхил Иванов

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук