Какво ще е времето на празниците

565 преглеждания

Кога се завръщат пролетните температури

Температурите у нас рязко паднаха заради студения фронт, който премина над Балканите. Снежната граница падна дори по-ниско от прогнозираното. В много райони около планините на Западна и Централна България преваля така нареченият „кукувичи сняг“, който лесно натрупва, но бързо се топи.

Започналото захлаждане обаче ще е краткотрайно. Истинската пролет бързо ще се завърне в следващите дни с много слънце и подобаващи температури.

В понеделник от запад на изток облачността ще започне да се разкъсва. Валежите ще са по-активни в часовете до обяд, най-вече в Централна и Източна България, в районите около Стара планина и Родопите.

Сняг ще вали над 800-900 метра надморска височина, а под тази граница ще има превалявания от дъжд. Дневните температури ще се колебаят между 10 и 15 градуса, в планините - между минус 1 и минус 7 градуса.

Ще остане ветровито с особено силни студени пориви от северозапад в планините и в областите на изток.

От вторник до четвъртък времето ще е преобладаващо слънчево с повишаващи се температури. Дневните стойности бързо ще се върнат към пролетните си нива – около и над 20 градуса. Едва в последните дни на седмицата, непосредствено около Цветница, очакваме нов априлски каприз с по-ниски температури, валежи с гръмотевици и риск от дребна градушка.

В планините захлаждането ще доведе до снеговалежи.

След Цветница, за няколко дни времето ще остане по-хладно с пролетни превалявания. В хода на Страстната седмица те ще намаляват и ще спират за сметка на по-щедро слънце и пролетни температури. Очертава се в дните преди Великден времето да се стабилизира и да посрещнем празника с много слънце и пролетни температури около 20 градуса.

Източник: sinoptik.bg, Снимки: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук