Кубрат Пулев е претендент №1 за титлата на IBF след исторически двубой с Хюи Фюри

1489 преглеждания

Българинът прегази опонента си в 12-рундов мач в София

Кубрат Пулев е претендент №1 за титлата на Международната боксова федерация (IBF). Това означава, че българинът ще се изправи в мач срещу шампиона Антъни Джошуа. Българинът завоюва титлата в исторически 12-рундов сблъсък с британеца Хюи Фюри, който изпълни до краен предел зала „Арена Армеец“ в столицата снощи.

Боксовата галавечер започна с няколко мача, които изправиха един срещу друг редица надарени боксьори. Сред тях бе и по-малкият брат на Кобрата – Тервел Пулев, който спечели европейската титла в полутежка категория като не остави никакъв шанс на италианеца Леонардо Бруцезе. Тервел победи с нокаут още във втория рунд. Той има 12 мача и 12 победи като професионалист, 11 от които с нокаут.

Боксовата гала донесе и още радост за България. Спас Генов беше безкомпромисен срещу грузинеца Левон Шония, като победата на българина предизвика агресията на противника му. Стигна се до грозни сцени, в които Шония нападна дори собствения си треньор след края на мача.

Здравко Попов пък завоюва следващата българска победа като надигра италианеца Джузепе Лаури.

Титлата на България в суперполусредна категория отиде при Йосиф Панов, който надделя над друг българин – Стилян Костов в зрелищен сблъсък.

По-рано, в друг интересен мач, но при дамите, британката Савана Маршал спечели титлата в суперсредна категория на Интерконтиненталната боксова асоциация, изправяйки се срещу аржентинката Янина Ороско.

Кулминацията на бляскавата гала бе именно двубоят на Кубрат Пулев и Хюи Фюри. Британецът се появи на ринга под музиката от филма „Смело сърце“. Той бе посрещнат с освирквания от трибуните в „Арена Армеец“.

След невероятното изпълнение на гайди, залата бе взривена от бурни аплодисменти при появата на Кобрата под звуците на „Притури се планината“. Пулев бе облечен в халат, извезан с традиционната българска шевица.

След първия, опознавателен рунд, боят между двамата премина точка за точка, като още във втория рунд българинът отвори аркада над веждата на британския си опонент с мощен ляв прав. Последваха няколко силни атаки на Кобрата в третата част, но той получи силно кроше в главата, последвано от тежък ляв прав по време на четвъртата. Кобрата отвърна по същия начин в петия рунд и продължи да води мача и по време на шестия със серии от крошета и прави удари. Седмият рунд ще бъде запомнен с опасните десни крошета на Хюи Фюри.

Сериозно разклатен обаче бе българинът в критичния осми рунд от мача. След размяна на силни удари, Пулев получи две десни крошета в главата, които имаха реален шанс да го свалят. Дясно кроше Кобрата получи и в края на осмата част.

Хвърлена на ринга кърпа прекъсна за кратко боя в деветия рунд. За щастие, Кобрата успя да излезе от кризата и в края на тази част пласира серия удари в главата на опонента си. Единствено благодарение на гонга Фюри остана на крака. Доминацията на Пулев продължи и в следващите части, в които британецът се измъкваше с клинчове заради умората си.

 Боксьорите търсиха нокаута в дванадесетия рунд, но до такъв не се стигна. Въпреки това съдиите бяха единодушни, че мачът е за Кобрат Пулев. Победното вдигане на ръката му взриви още повече българската публика, на която Кобрата посвети успеха си.

След мача той сподели, че противникът му е бил адски неудобен, но усилената работа с екипа му е помогнала за този зашеметяващ успех над един от най-успешните британски боксьори в момента. Кобрата предупреди световния шампион Антъни Джошуа да очаква друг, още по-добър съперник в негово лице, а на Фюри шеговито предложи уроци в боксовата си зала.

Това е първият мач на Кубрат Пулев от година и половина насам. Въпреки това анализатори отчетоха, че Кобрата е в най-добрата си форма досега.

Снимки: Кубрат Пулев, Фейсбук
Източници:
Gong.bg, Nova

EspressoNews