Министър Божидар Лукарски връчи инвестиционни сертификати на „Дриймс транс“ и “ВАК ИНВЕСТ“ за проекти, които ще се реализират в индустриална зона Божурище

2235 преглеждания

Две фирми, развиващи дейността си в индустриална зона Божурище получиха сертификат по Закона за насърчаване на инвестициите, съобщи Българското национално радио.  Министърът на икономиката Божидар Лукарски връчи сертификат „Клас А“ на транспортната фирма "Дриймс транс", чийто проект предвижда изграждане на логистичен център в индустриалната зона в Божурище. Целта на проекта е да осигури база за складиране и съхранение на товари за клиентите й. До следващата есен предстои да бъдат изградени 2000 кв.м закрити складове, 25 хил. кв.м открити складове и офис сграда с площ 500 кв.м. От предвидените в закона мерки за насърчаване на инвестициите компанията е избрала да използва индивидуално административно обслужване при съкратени срокове и облекчена процедура за закупуване на земята. Ивестицията е в размер на 3.86 млн. лв. 

Министър Лукарски връчи на "Вак инвест", сертификат „Клас Б“. Компанията е регистрирана специално за инвестицията в Божурище и на практика с новия проект се предвижда да разшири логистичната база на бизнеса, свързан с  доставката на оборудване, изграждане и реконструкция на електрически мрежи и съоръжения. Инвестицията в размер на 1.6 млн. лв. и разделена на етапи, като до средата на 2018 г. се очаква да бъде изградена складова база от около 2000 кв.м. с прилежаща инфраструктура. На следващия етап, който ще започне през 2019 г., ще бъдат построени още 3000 кв.м. складове. Инвеститорът ще ползва съкратено административно обслужване и придобиване право на собственост при облекчена процедура по Закона за насърчаване на инвестициите. 

С новите две инвестиции, сертифицираните през настоящата година проекти стават девет. Общата инвестиция по тях е предвидено да бъде  в размер на близо 180 млн. лв., а броят на новите работни места, които ще бъдат открити ще надхвърли 2000. Този показател надвишава почти два пъти размера на заетостта по всички сертифицирани проекти през 2015 г., подчерта  икономическият министър. Три от тези девет проекта ще се реализират в индустриална зона "София - Божурище", която се управлява от Национална компания индустриални зони. Според Лукарски, през последните две години България се оформя като инвестиционна дестинация и за изграждането на логистични центрове и бази.

Мария Маркова