Могат да се провеждат спектакли и/или концерти при 100% запълняемост на местата

475 преглеждания

Разрешава се работа при пълен капацитет на залите, ако 100% от персонала или заетите в мероприятието са ваксинирани или преболедували COVID-19

Министърът на културата Атанас Атанасов издаде указания, съгласно които, при спазване на условията в т. 32 от заповед № РД-01-973/26.11.2021 г. на министъра на здравеопазването, може да се провеждат спектакли и/или концерти при 100 % запълняемост на местата в залите за културни събития в областта на сценичните изкуства.
 
Съгласно указанията и в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването се разрешава работа при пълен капацитет на залите, ако 100% от персонала или заетите в мероприятието са ваксинирани или преболедували COVID-19, или разполагат с резултат от изследване, удостоверено с валидни документи за ваксинация, преболедуване или изследване.

 Работа при пълен капацитет на залите е допустима също и при условие, че ръководителите на държавните културни институти и организатори на събития са взели решение и са създали необходимата организация за допускане в залите само на лица, които са ваксинирани или преболедували COVID-19 и това е удостоверено с необходимите документи.
 
Издадените от министър Атанас Атанасов указания, съгласно които, при спазване на условията в т. 32 от заповед № РД-01-973/26.11.2021 г. на министъра на здравеопазването, може да се провеждат спектакли и/или концерти при 100 % запълняемост на местата в залите за културни събития в областта на сценичните изкуства, са в резултат от проведени срещи, включително и с представител на синдикалните организации в областта на културата.
 
По време на срещите е повдигнат въпросът, че не всички директори на културни институти прилагат т. 32 от заповед № РД-01-973/26.11.2021 г. на министъра на здравеопазването. В този смисъл указанията на министъра на културата Атанасов се явяват напомняне към ръководствата на онези културни институти, които все още не са организирали работния си процес по т. 32 от горецитираната заповед на министъра на здравеопазването от 26.11.2021 г.
 
Министърът на културата няма правомощия да издава заповеди, с които се въвеждат каквито и да било противоепидемични мерки, това е вменено на министъра на здравеопазването. Съгласно заповедите на министъра на здравеопазването обаче министрите, съгласно функционалната си компетентност, дават указания за прилагането на въведените мерки в контролираните от тях сфери и създават организация за изпълнението им, а указанията се публикуват на интернет страницата на съответното министерство.
 
През м. септември 2021 г. подобни указания на страницата на Министерството на културата не са публикувани. На 07.09.2021 г. на сайта на МК има публикувано разяснение по повод работата на фестивалите на основата на заповед на министъра на здравеопазването от 2.09.2021 г.
 
Източник: Министерство на културата