Ексцентрични или странни, какви навици са имали едни от най-известните хората на изкуството?

2038 преглеждания

Сънят на Да Винчи се състоял от няколко кратки дрямки на всеки 24 часа, Бaлзак е пил по 50 чаши кафе на ден

Хората на изкуството са специална и ексцентрична порода. Невероятно странните навици на някои от тях, със сигурност ще ви изненадат.

Стенли Кубрик

Известният с перфекционизма си режисьор, сценарист, продуцент и фотограф Стенли Кубрик е човекът, стоящ зад филми като „2001: Космическа одисея“, „Портокал с часовников механизъм“ и „Сиянието“. Въпреки, че води усамотен и затворен живот, легендарният режисьор е имал и своя нежна страна. Той много е обичал животните. В един момент от живота му в дома му живеят 16 котки, компания, на която той се радва дори и в работната си стая. И това не е всичко. Той отглежда и седем голдън ретрийвъра и четири магарета.

Леонардо Да Винчи

Да Винчи е бил художник, инженер, писател, скулптор, изобретател, архитект, пионер в изследването на човешката анатомия, запален любител на животните и вероятно един от най-известните вегетарианци (ако не и вегани), които някога са живели. Изглежда, че няма нищо, което този човек да не е направил. И все пак е имало едно - спането. Той не е бил фен на съня и след като направил внимателно проучване и натрупал знания, той започва да практикува многофазния цикъл на съня. С други думи, сънят на Да Винчи се състоял от няколко кратки дрямки на всеки 24 часа.

Салвадор Дали

Когато някой чуе думата сюрреализъм, няма начин да не се сети за Салвадор Дали и покритите му с помади мустаци. Животът му е бил толкова ексцентричен и сюрреалистичен, колкото и картините му, но освен да се разхожда с кола, пълна с карфиол и да се разхожда из Париж с мравояд, има още едно нещо, което изглежда наистина странно. След като се оженил за своята муза и любов на живота си Гала, той се отнасял с нея като с богиня - купил й дори замък и му било позволено да я посещава, само с нейно писмено разрешение.

Лев Толстой

Гигантът на руската литература Лев Толстой не само пише исторически точни книги, но и самият той придобива историческо значение, докато все още е жив. Въпреки че идва от най-високите слоеве на обществото, Толстой започва да поставя под въпрос морала на обществото, в което живее, и решава да следва свой собствен път. Той става вегетарианец и има енергично ежедневие. Започва да носи селски дрехи и обувки, които били направени от него самия.

Едвард Григ

Норвежкият композитор, диригент и пианист Едвард Григ е човекът, който стои за музикално произведение за оркестър „In The Hall Of The Mountain King“ (В пещерата на планинския цар) или известната „Morning“ (Сутрин), която със сигурност всеки от нас е чувал. Човек трябва да има голям късмет, за да има такъв талант. Или, както в случая с Григ, човек трябва да има жаба-късметлийка. Фигурка на жаба, която Григ е носил в джоба на палтото си, докато работи, дирижира или е зад пианото. И всеки път, преди да стъпи на сцената, Григ е търкал любимата си жаба за късмет.

Ерик Сати

Изтъкнатият френски композитор и пианист Ерик Сати също е имал свои странности. Не просто странности, а неразбираеми за околните странности. Хранителните му навици са били да яде само бяла храна, като яйца, захар, настъргани кости, сол, кокосови орехи, ориз и други подобни. Всеки ден той е ставал точно в 07:18 ч., обядвал е само в 12:11 ч., а точният му час за вечеря е бил 19:16 ч. Лягал си е в 22:37 ч. Бил е фен на чадърите и е имал над 100 от тях. Той е бил толкова странен човек, че изповядвал религия, която сам основа.

Микеланджело

Микеланджело, художникът на Сикстинската капела, е един от великите творци, станали известни приживе. Въпреки богатството си, неговата хигиена е била изключително слаба. Микеланджело е имал навика да спи с дрехите и ботушите си, без да ги сваля дни наред. Той е избягвал да се къпе и дори го смятал за опасност за здравето.

Балзак

„Ако не е кафето, човек не може да пише, което означава, че не може и да живее“ е това, което неведнъж е казвал Балзак, известният френски писател, драматург и автор на „Човешка комедия“. И той наистина го е имал предвид, защото едва ли е имало минута, в която той не е отпивал от този еликсир. Смята се, че Балзак е пил по 50 чаши кафе на ден, събуждал се е всяка сутрин в 01:00 ч. и е започвал веднага да пише.

Игор Стравински

Какво се случва, когато вземете чаша портокалов сок и я обърнете надолу? Сокът се разлива, разбира се. Игор Стравински, руският композитор, прилага същата техника, за да „потекат творческите му сокове“. Всяка сутрин той е стоял на челна стойка за 10-15 минути, за да прочисти ума си и да бъде готов за композиране на музика.

Албер Камю

Олицетворението на френския блясък на XX век, Албер Камю е много повече от елегантен интелектуалец, който много е обичал пушенето, но и е имал котка на име Цигара. Той е писател, спечелил Нобелова награда, философ, политически активист, журналист, страстен любител на футбола и голям почитател на животните. Когато посещава Ню Йорк, той разглежда зоопарка в Central Park. Не веднъж, не два пъти, а цели двадесет пъти.

Вирджиния Улф и Фридрих Ницше

Въпреки че изглежда, че тези две имена нямат много общи неща, британската писателка Вирджиния Улф и немски философ Фридрих Ницше работят на стоящо бюро. И двамата пишат, в изправено състояние, смятайки, че това е единственият правилен начин да се сътвори нещо смислено.

Франц Шуберт

Най-известната творба на австрийският композитор Франц Шуберт е Ave Maria. Шуберт е имал проблеми със зрението и е трябвало да носи очила. Носил ги е непрекъснато и дори е спал с тях.

Фрида Кало

Ексцентричната мексиканска художничка Фрида Кало е известна с непокорния си дух и неконвенционалния си стил както в изкуството, така и в личния си живот. Но това, което я прави още по-специална, е любовта й към животните. Тя е имала много домашни любимци сред които кучета, маймуни, папагали, кокошки и врабчета. Кало е имала дори сърна и орел.

Лудвиг ван Бетовен

Лудвиг ван Бетовен наистина е написал „Симфония № 9“ (Одата на радостта) която сега е химн на Европейския съюз, макар и да е бил вече глух, но, разбира се, това е само върхът на айсберга на приноса му в музикалната история. И все пак звездните резултати изискват и астрономическа дисциплина. Всяка сутрин Бетовен е преброявал на ръка 60 кафени зърна, от които е правел перфектната си чаша кафе. Освен това, за да рестартира „творческите си мускули“, след като е написал прекалено много музика, той е изливал студена вода върху главата си.

Джорджия О‘Кийф

„Майката на американския модернизъм“, Джорджия О’Кийф е художник със специални нужди. За да бъде продуктивна и да може да рисува, без да бъде обезпокоявана от външни лица, тя разбира се е работила в студиото си, което е било мобилно. И това студио е било задната седалка на Ford, Model A.

Глен Гулд

Голямото име в света на класическата музика, канадският пианист Глен Гулд е известен не само със своите виртуозни умения и уникален стил на свирене. Той е имал странен характер, с много ексцентричности. Бил е и хиперхопондрик. Винаги е носил шинел и ръкавици при всякакви температури, поради страха си да не хване микроби и да се разболее. А когато е трябвало да свири, той е носел със себе си собствен стол, независимо къде се е провеждал концертът.

Анди Уорхол

Американският художник и водещ представител на течението поп-арт, Анди Уорхол е държал изключително много на външния си вид и на емблематичната си прическа, която всъщност е перука.  Уорхол е имал и необичайния навик да събира перуки и в крайна сметка той събира в своята колекция - 40 перуки.

Пабло Пикасо

Не много хора знаят, че Пабло Пикасо е само кратката версия на пълното му име, което всъщност е Пабло Диего Хосе Франсиско де Паула Хуан Непомусено Мария де лос Ремедиос Сиприано де ла Сантисима Тринидад Клито Мартир Патрисио Руис и Пикасо.

Любовта към оръжията e само една от странностите на художника, който и без друго нямал ореол на примерен гражданин. Пикасо често излизал въоръжен, наистина с халосни патрони в револвера, но затова пък обичал да стреля във въздуха по улиците, за което дори бил арестуван. Твърди се, че размахвал оръжие и в ателието си, особено когато купувачите прекалено много се пазарели за цената на творбите му.

Източник и снимки: demilked.com

Няколко полезни навика, които можем да добавим в ежедневието си
Околосветско пътешествие с 15 десерта
Интересни факти за животните, които ще ви накарат да се усмихнете
Седем етерични масла за релаксация и по-добър сън
Храна, подходяща за кралски особи: Какво са яли императорите на моголите?
Интересни факти за парфюмите, които знаете или може би не
10 факта, които може би не знаете за „Целувката“ на Густав Климт
Пет неща, които може би не знаете за „Слънчогледите“ и Ван Гог

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук