Над 400 души ще се включат във Велообиколката на Северозапада тази събота

574 преглеждания

Основна цел на събитието е да се популяризират колоезденето и активният екологичен туризъм в региона

На 28-ми май (събота) ще се проведе второто издание на Велообиколката на Северозапада. За шосейния велопоход вече са се записали над 400 начинаещи и професионални колоездачи. Те ще стартират от Чипровци и ще преминат край някои от емблематичните забележителности на района – Белоградчишките скали и крепостта „Калето“, биосферен резерват „Чупрене“, часовниковата кула в град Чупрене, Чипровския манастир и други.

Основна цел на организаторите от клубовете „Бегач“ и „Колоездач“ е да популяризират колоезденето и активния екологичен туризъм в региона. „Бихме искали да дадем повод на повече хора да опознаят тази част от България. Северозападът е един от най-красивите, но и най-слабо познати райони на страната, който в същото време се оказва изключително подходящ за шосейно колоездене“, разказва един от основните организатори на събитието – Еленко Еленков. „Този район е от най-бедните в България, но откъм природа се оказва изключително богат. Белоградчишките скали сa невероятно място, край което да минеш с колело, а автомобилният трафик в района е много слаб, повечето пътища за подходящи за шосейно колоездене и се кара спокойно“, допълва Галин Генчев, който заедно със Симеон Желев се класира на първо място в дългата дистанция през миналата година.

Началото на втората колоездачна обиколка на Северозапада ще бъде дадено в 9  ч. сутринта в събота от централния площад на Чипровци. Първи ще стартират участниците в най-дългата дистанция – 138 км, последвани в 11 ч. от колоездещите на 105, 75 и 45 километра. Финалът ще е в село Митровци, където колоездачите ще попаднат в автентичната атмосфера на местния събор с духова музика, скара и бира. За всеки успешно финиширал са предвидени медал, студено Ломско пиво и други подаръци. Церемонията по награждаването ще започне в 18 часа, като организаторите са предвидили атрактивен награден фонд, който включва бутикови домашно приготвени вино и ракия от района.

За да насърчат повече хора да опознаят района, организаторите със съдействието на общините Чипровци, Белоградчик, Чупрене и Монтана са осигурили възможност за участниците да посетят някои от местните забележителности безплатно. Всеки, който представи състезателния си номер, ще има свободен достъп до една от най-запазените и красиви крепости в България – изградената през ІІІ век от н.е. "Калето" в Белоградчик. Вплетената в Белоградчишките скали крепост е музей на открито и паметник на културата от национално значение. В дните между 27-и и 29-и май ще бъде осигурен свободен достъп и безплатна беседа и в историческия музей в Чипровци. Посетителите ще могат да се запознаят с развитието и постиженията на трите чипровски школи: Книжовната, Златарската и Килимарската.

„Очакваме на 28-ми май обичайно празните пътища на Северозапада да се изпълнят с колоездачи и най-бедният регион на Европейския съюз да се оживи поне за уикенд. По-голямата ни цел е хората да започнат да се връщат по тези места и да ги опознават по един активен и екологичен начин, какъвто е колоезденето. Така ще можем да помогнем и на местната икономика да се развива“, добавя Еленко Еленков.

Събитието се организира като част от проект, финансиран от фондация „Америка за България“ за подпомагане на туризма в Северозапада. Партньори на втория Велопоход са общините Чипровци, Белоградчик, Чупрене и Монтана.

Регистрацията продължава до изчерпване на квотите на уебсайта на събитието https://northwest.bg/.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук