Новата седмица започва с облаци и дъжд

554 преглеждания

Оранжев и жълт код за опасно време в понеделник

В понеделник времето ще бъде облачно и дъждовно, а с развитието на деня валежите в западните райони и Родопската област ще бъдат все по-интензивни и значителни по количество.

В Дунавската равнина вятърът ще се ориентира от северозапад и ще отслабне. В Източна България ще умерен до силен от юг-югоизток. Максималните температури ще са около 4-6 градуса в северозападните части и до 15 градуса в източните.

Облачно, мъгливо и дъждовно - такова ще е времето над планините. Над 1800 метра ще вали сняг. Вятърът ще е силен и бурен от южната четвърт. Максималните температури на височина 1200 метра ще са около 4-5 градуса, а на 2000 метра - около нулата.

По Черноморието на места ще има слънце в сутрешните часове, но с развитието на деня облачността ще се увеличава. Слаби превалявания от дъжд ще има в нощта срещу вторник. Вятърът ще е умерен до силен от юг-югоизток.

Максималните температури ще са между 11 и 14 градуса, а температурата на морската вода ще бъде около 10 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Още тази вечер вятърът ще смени посоката си от северозапад и с него ще започне да нахлува малко по-студен въздух. Валежите ще отслабават и от запад на изток ще спират.

За 4 области на страната е в сила оранжев код за обилни валежи. За други 8 е обявен жълт код.

Предупреждението за опасно време е обявено за областите Благоевград, Кюстендил, Перник и Смолян.

В тези райони се очакват значителни валежи от дъжд, а над около 1700 метра надморска височина ще вали сняг. Количествата вероятно ще достигнат между 30 и 60 мм.

Предупреждението за потенциално опасно време (жълт код) е в сила за областите Враца, Видин, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Пловдив, София град и София област.

Там ще има значителни валежи от дъжд, над 1700 метра от сняг. Сумарните количества ще са от 25 до 35 мм.

Източник: sinoptik.bg, Снимки: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук