Няколко полезни навика, които можем да добавим в ежедневието си

1778 преглеждания

Защо не поработите върху превръщането на положителните навици в част от вашето ежедневие?

Няколко промени в редовните ни навици могат да ни помогнат да се почувстваме по-добре и по-щастливи.

Защо не поработите върху превръщането на положителните навици в част от вашето ежедневие?

Ето и нещо, с което да започнете. Ако някои от тези навици ви създават допълнителен стрес или просто не отговарят на начина ви на живот, просто ги оставете.

Усмихвайте се по-често

Склонни сме да се усмихваме, когато сме радостни, а усмивката кара мозъка да отделя допамин, което ни прави и по-щастливи. Това не означава, че трябва да имаме усмивка на лицето си непрекъснато, но следващия път, когато се почувствате зле, усмихнете се и вижте какво ще се случи или просто опитайте да започнете деня си с усмивка в огледалото.

Правете повече физически упражнения

Упражненията не е само за вашето тяло. Редовното упражнения могат да помогнат за намаляване на стреса, чувството на безпокойство и симптомите на депресия, като същевременно повишават самочувствието и щастието.

Дори малко количество физическа активност може да ви промени. Не е нужно да тренирате като за триатлон, освен ако това не ви прави щастливи, разбира се. Не се претоварвайте.

Може да започнете да се разхождате всеки ден, да се запишете за начален курс по йога или да започнете деня си с 5-минутни упражнения.

Припомнете си всички забавни дейности, на които някога сте се радвали, и за които вече нямате време или активности, които винаги сте искали да опитате.

Спете пълноценно

Пълноценният сън е изключително важен. Той е източник на добро здраве, добра мозъчна функция и емоционално благополучие.

Повечето възрастни се нуждаят от около 7 или 8 часа сън на ден. Ако откриете, че се борите с желанието да дремете през деня или се чувствате като в „мъгла“, тялото ви вероятно подсказва, че се нуждае от повече почивка.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да изградите по-добра рутина на съня си:

Записвайте си колко часа спите на ден и колко отпочинали се чувствате. След седмица трябва да имате по-добра представа как се справяте.

Лягайте си и се събуждайте по едно и също време всеки ден, включително и през почивните дни.

Запазете часа преди лягане като „тихо време“. Изкъпете се, прочетете или направете нещо релаксиращо. Избягвайте обилното ядене и пиене.

Поддържайте спалнята си тъмна, хладна и тиха.

Инвестирайте в красиво спално бельо.

Ако имате нужда да подремнете през деня, опитайте се да ограничите дрямката до 20 минути.

Ако постоянно имате проблеми със съня, консултирайте се с лекар.

Яжте с настроение

Изборът на храна оказва влияние върху цялостното физическо здраве, а някои храни могат да повлияят и на вашето душевно състояние.

Например: Въглехидратите освобождават серотонин - хормонът на „щастието“. Свеждайте до минимум простите въглехидрати - храни с високо съдържание на захар и нишесте, защото този прилив на енергия е кратък. Сложните въглехидрати, като зеленчуци, боб и пълнозърнести храни, са по-добри.

Постното месо, птици, бобови растения и млечни продукти са с високо съдържание на протеини. Тези храни отделят допамин и норепинефрин, които повишават енергията и концентрацията.

Започнете да правите по-добър избор за храна си всеки ден. Като начало може да започнете със закуската. Заменете захарната или тестена закуска с кисело мляко и плодове.

Бъдете благодарни

Започнете деня си, с мисълта за поне едно нещо, за което сте благодарни, а в хода на деня се опитайте, да се сещате за приятните неща в живота си. Те могат да бъдат големи, като например да знаете, че някой ви обича, но могат да бъдат и дребни неща, като колега, който ви е предложил чаша кафе или съседа, който ви е помахал. С малко практика може дори да осъзнаете по-добре всички положителни неща около вас.

Правете комплименти

Искреният комплимент е бърз и лесен начин да озарите деня на някого, като същевременно направите и себе си по-щастлив. Кажете го с усмивка, за да е разбираемо, че го мислите. Може да се изненадате колко добре ще ви кара да се почувствате. Ако искате да изкажете комплимент на някого за външния му вид, уверете се, че го правите с уважение.

Дишайте дълбоко

Според Harvard Health, дълбоките дихателни упражнения могат да помогнат за намаляване на стреса. Следващият път, когато се почувствате стресирани, изпълнете следните стъпки:

Затворете очите си и се опитайте се да си представите хубав спомен или красиво място.

Вдишайте бавно, дълбоко през носа.

Бавно издишайте през устата или носа.

Ако ви е трудно, опитайте да преброите до пет при всяко вдишване и издишване.

Повторете няколко пъти, докато започнете да се чувствате по-спокойни.

Признайте, че има моменти, в които сте нещастни

Лоши неща се случват на всеки. Това е просто част от живота. Ако получите лоши новини, сгрешите или ви обхваща паника, не се опитвайте да се преструвате, че сте щастливи.

Признайте чувството на нещастие, оставяйки се да го изпитате за момент. След това насочете фокуса си към това, което ви е накарало да се чувствате по този начин и какво може да е необходимо, за да се възстановите - упражнение за дълбоко дишане, дълга разходка навън, разговор с някого.

Оставете момента да отмине и се погрижете за себе си. Не забравяйте, че никой не е щастлив през цялото време.

Водете си дневник

Дневникът е добър начин да организирате мислите си, да анализирате чувствата си и да правите планове. И не е нужно да сте литературен гений или да пишете томове. Може просто да запишете няколко мисли, преди да си легнете. Ако писането на определени неща ви изнервя, винаги можете да скъсате страницата, когато приключите. Важен е процесът.

Изправете се „лице в лице“ със стреса

Животът е пълен със стресове и е невъзможно да се избегнат всички. Вместо да се оставяте да бъдете съкрушени, опитайте се да се справите със стреса. Това може да означава започнете неудобен разговор или да вършите допълнителна работа, но колкото по-скоро се справите с него, толкова по-скоро „топката в стомаха“ ви ще започне да намалява.

Подреждайте

Отделете 20 минути, за да оправите някоя бъркотия в дома си. Какво можете да направите за толкова кратко време? Много.

Задайте таймер на телефона си и отделете 15 минути, за да подредите определена зона от една стая - да речем, гардероба, шкаф или чекмедже. Поставете всичко на мястото му и хвърлете или раздайте вещите или дрехите, която вече не са ви служи.

Използвайте останалите пет минути, за да направите бърза разходка из дома си и подредете всички предмети, които не са на мястото си.

Можете да правите това веднъж седмично, веднъж на ден или по всяко време, когато усетите, че редът в дома ви излиза извън контрол.

Не забравяйте приятелите си

Хората са социални същества и наличието на близки приятели може да ни направи по-щастливи.

Някой ви липсва? Потърсете го и си уговорете среща или просто проведете дълъг телефонен разговор.

С напредването на възрастта става по-трудно да се създават нови приятелства. Въпросът не е в това колко приятели имате, а в това да  поддържате истински приятелства, дори ако става въпрос само за един или двама души.

Планирайте седмицата си

Опитайте да седнете в края на всяка седмица и да направите основен списък за следващата седмица.

Дори и да не се придържате към плана, планирането на времето, в което можете да почистите дома си, да пазарувате, или да направите нещо друго, може ви помогне да успокоите ума си.

Можете да ползвате планер, но дори самозалепваща се бележка на вашия компютър или парче хартия в джоба ви може да свърши работа.

Откажете се от телефона си за малко

Откажете се от ползването на телефона си поне за един час дневно. Ако не сте го правили в скоро време, може да се изненадате от ползата на това начинание. За този един час може да оставите ума си да отпочине, да почетете книга, да се разходите или просто да бъдете насаме със себе си.

Ако ви е трудно да оставите телефона си за час, може да го правите за по-кратки периоди от време, няколко пъти седмично.

Прекарвайте време сред природата

Само 30 минути на седмица, прекарани навън, са достатъчни, за да понижат риска от високо кръвно и депресия.

Вашето „зелено пространство“ може да бъде всичко от вашия квартален парк, собствен двор или градина, планината или разходка по нови пътечки с кучето - навсякъде, където можете се докоснете природа и чист въздух.

Медитирайте

Има много методи за медитация. Те могат да включват движение, фокус, духовност или комбинация от трите.

Медитацията не трябва да е сложна. Може да бъде толкова просто, колкото да седите тихо със собствените си мисли за 5 минути. Дори споменатите по-горе дълбоки дихателни упражнения могат да служат като форма на медитация.

Отделете време за себе си

Завършете работния ден или седмица с дълга гореща вана. Поглезете се с ароматерапия, или просто отделете една вечер, за да си приготвите вкусен сладкиш и да изгледате любим филм Няма значение какво ще решите да направите, просто отделете време за това. Запишете го, ако трябва, във вашия планер, но го направете.

Направете си списък с любими мисли

Направете кратък списък с любими цитати, щастливи спомени или неща, които очаквате с нетърпение, на малък лист хартия или на телефона си.

Когато се окажете в задръстване, на опашка в хранителния магазин или просто искате да се успокоите, прочетете списъка.

Преглъщайте обидите

Това често е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Понякога искането на прошка или преглъщането на обида е по-скоро грижа за себе си, отколкото към другите.

Източник: healthline.com, Снимка: pixabay.com

Околосветско пътешествие с 15 десерта
Интересни факти за животните, които ще ви накарат да се усмихнете
Седем етерични масла за релаксация и по-добър сън
Храна, подходяща за кралски особи: Какво са яли императорите на моголите?
Интересни факти за парфюмите, които знаете или може би не
10 факта, които може би не знаете за „Целувката“ на Густав Климт
Пет неща, които може би не знаете за „Слънчогледите“ и Ван Гог

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук