Интересни факти за парфюмите, които знаете или може би не

2062 преглеждания

Парфюмът може да подобри настроението и да засили увереността ви

От зората на цивилизацията човечеството обича приятни миризми. Първоначално сме ги получавали директно от природата - от цветята и други материали с приятни миризми, но с времето сме започнали да произвеждаме смеси от тези материали и да правим аромати, които не могат да бъдат намерени в природата. Парфюмите са една от тези смеси и ето няколко факта за тях:

Какво означава думата Парфюм?

Думата парфюм всъщност идва от латинското „per fumum“, което буквално се превежда като „чрез дим“. Римляните и арабите са усъвършенствали изкуството да правят и носят парфюми преди повече от 2500 години. Император Нерон организирал пищни празници, на които масло от роза и жасмин, които се изливали през фонтани и разнасяли благоухание във въздуха. Арабската практика на Бакхур, която изгаря тамян и скъпоценно дърво, за да парфюмира дрехи и околна среда, е все още известна и днес.

Кой е бил първият парфюм?

На практика не се знае какъв е бил първият парфюм, но първият записан в света химик, който е и производител на парфюми, е жена на име Tapputi. Тя е живяла във Вавилонска Месопотамия около 1200 г. пр. Хр. Твърди се, че тя е разработила и записала методи за техники за извличане на аромати, поставяйки основата за днешното производство на парфюми. Първата действителна „фабрика“, посветена на производството на парфюмирани масла, датира от преди 4000 години, на остров Кипър. Египтяните пък са първите, за които парфюма е наистина част от тяхната култура. Преди повече от 3000 години, те изработвали специални съдове от камък и стъкло, за да съхраняват своите ценни ароматни масла и балсами.

Може ли парфюмът да бъде афродизиак?

Има парфюми със съставки, за които е известно, че имат афродизиачни качества и миризмата може да предизвика незабавно привличане и интуитивни чувствени реакции. Съставките като жасмин, иланг иланг, ванилия и джинджифил имат свойства на афродизиак. Дори Клеопатра е знаела за силното качество на жасмина и е използвала силата на този парфюм, за да съблазни Марк Антоний.

Защо миризмата на парфюма се променя през целия ден?

Когато се създава аромат, химията на кожата и използваните суровини кара парфюма да се развива с течение на времето. Всеки парфюм е много сложен състав от връхни, средни и базови нотки. Връхните нотки са най-деликатните и обикновено не траят много дълго. Средните нотки обикновено са билкови, флорални и подправки, които продължават по-дълго от горните нотки, но най-дълго ще можете да помиришете базовите нотки. Базовите нотки обикновено са съставени от дърво, кехлибар и мускус.

Парфюмът има ли срок на годност?

Съставът на парфюма може да се промени с течение на времето. Ето защо се препоръчва да използвате парфюма си в рамките на 3 - 5 години. След като бутилката се отвори и влезе в контакт с въздуха (чрез отваряне на бутилката или пръскане на пулверизатора), тя трябва да се използва през първите три години. Колкото по-възрастен е ароматът, толкова по-различно може да мирише. Тоалетна вода например може да замирише на алкохол само след няколко години. Колкото по-висока е концентрацията на парфюма, толкова по-голям е шансът за дъготрайност - както в бутилката, така и върху кожата ви. Обикновено парфюмите с по-тежки (ориенталски) базови нотки издържат най-дълго.

Как се съхранява парфюм?

Има някои фактори, които трябва да запомните, когато съхранявате парфюм. Влажността, слънчевата светлина и вариациите на температурата ще повлияят на вашия парфюм с времето. Ето защо, за да запазите парфюма си по-дълъг, не забравяйте да го съхранявате изправен на тъмно място, което не се влияе от влага или екстремни температурни промени - така че банята или колата наистина не са подходящи места за съхранение.

Каква е разликата между Eau de Parfum и Parfum?

В парфюмерията има различни категории за парфюмни видове с определена концентрация. Концентрацията се отнася до количеството чисто парфюмно масло в аромата. Eau de Toilette, например, има концентрация на парфюм около 10%, докато Eau de Parfum 15%. Парфюмите, класифицирани като действителни Parfum, могат да се похвалят с концентрация от над 20%. Колкото по-висока е концентрацията, толкова по-висока е трайността върху кожата, което означава, че парфюмът трае значително по-дълго на кожата ви (8-12 часа), отколкото парфюмната вода (около 6 часа).

Парфюмът влияе ли настроението?

Парфюмът определено е стимулатор за добро усещане, може да ви отпусне, да подобри настроението, да ви накара да се чувствате секси и да засили увереността ви. Например парфюмите от цитрус могат да ви освежат и енергизират. Известно е също така, че парфюмът предизвиква определени асоциации. Наличието на памет за аромати може да бъде доста специално, тъй като помага да запомните неща, които всъщност искате да запомните.

Защо парфюмът мирише различно на кожата?

Всеки човек има различно PH на кожата и също така води различен начин на живот (спорт, диета, пушене, пиене и т.н.). Това може да повлияе на това как вашият парфюм мирише на кожата ви в сравнение с аромата върху кожата на някой друг или на пък с този от ароматната карта. Ако забележите, че парфюмът ви мирише по-различно от преди, това не означава автоматично, че парфюмът е изчезнал или че формулата на парфюма се е променила - това може също да означава, че сте променили начина си на живот.

Как да нанасяме парфюм?

Парфюмът се активира от телесната топлина, затова трябва да нанасяте парфюм върху кожата си в основните точки на пулса, вътрешната страна на китката, на врата, зад ухото, лактите и зад коленете. Не търкайте китките си заедно, тъй като това ще промени молекулите на парфюма и ще доведе до различен аромат на аромата. Можете също така да поставите парфюм в косата си, тъй като действието му ще продължи по-дълго и ще разнася аромата, тъй като коста е постоянно в движение. Моля, въздържайте се от пръскане на парфюм директно върху косата ви, тъй като съдържащият се алкохол може да я изсуши. Напръскайте парфюма върху четката си, преди да миете косата си.

Какво представляват унисекс парфюмите?

Най-общо казано всички парфюми са унисекс. Няма писано правило, което да казва, че сладкият, флорален аромат е за жените, а дълбокият дървесен аромат за мъжете. Носещият парфюм трябва да реши как би искал да мирише и да добави към личния си парфюмен гардероб. Наистина има много жени, които предпочита аромати, класифицирани като мъжки и в това няма нищо лошо.

Източник: clivechristian.com, Снимка: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук