Отбелязваме Деня на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май

3546 преглеждания

България отбелязва Денят на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май.

Честванията започнаха с водосвет на бойните знамена пред Паметника на Незнайния воин в София, където при засилени мерки за сигурност, първите мъже в държавата, редица официални лица, както и множество граждани, поднесоха венци и цветя и се насладиха на традиционния за Гергьовден военен парад.

Представителни части на всички войски се строиха пред храм-паметника "Св. Александър Невски", където посрещнаха българския трибагреник, знамената-светини и бойните знамена.

Те бяха осветени от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който благослови присъстващите с пожелание за здраве и се помоли за Божествена милост и закрила, за вярна и честна служба на военните. Патриархът измоли още да служат предано и да запазят вярата в сърцето си. По думите на патриарх Неофит, в тези сложни времена, Българската армия е призвана да бъде армия-победителка и да защитава мира и целостта на Отечеството. Негово Светейшество почете и паметта на загиналите български войници.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев беше посрещнат от близо 1200 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България, както и самолети МиГ-29 и вертолети Ми-17 и „Кугър“ от състава на Военновъздушните сили. Командващ парада беше командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. При изпълнението на Националния химн отекнаха 20 артилерийски салюта.

„В съзнанието на българския народ нашата армия винаги е била символ на държавност и храброст“, заяви президентът в словото си. „Днес ние свеждаме глави пред подвига на воините, отдали живота си за свободата и независимостта на Отечеството, почитаме паметта на загиналите в мисии зад граница, изказваме уважението си към нашите ветерани и към хората с пагонипродължи държавният глава.

Президентът Радев припомни ролята и победите на Българската армия през годините на войните, като носител на идеала за свещено единение. „Бойното ни изкуство влиза в учебниците на европейските и световните академии, а мирът през последните седем десетилетия се дължи и на българските офицери, сержанти и войници“, отбеляза още Румен Радев.

Президентът благодари на всички военнослужещи, че въпреки предизвикателствата на времето, продължават да отстояват каузата България с висок професионализъм, и се обърна към тях с пожелание: "Нека Свети Георги Победоносец ви закриля и вдъхва сила на духа ви и сила на вашата десница".

Сред официалните лица бяха още министър-председателят Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, министрите на отбраната и вътрешните работи Красимир Каракачанов и Валентин Радев, кметът на София Йорданка Фандъкова, народни представители, представители на дипломатически мисии у нас.

Честванията продължиха с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Незнайния воин.

Празникът отбелязаха тържествено и много от населените места на запад от София, както и в цялата страна.

EspressoNews

Снимки: БТА