На днешния ден: Роден е Роналд Рейгън

836 преглеждания

Той е 40-тия президент на Съединените щати

На 6 февруари 1911 г. е роден президентът Роналд Рейгън – политикът, който има основна заслуга за рухването на СССР, комунистическия блок и края на Студената война. Роналд Рейгън е 40-тия президент на Съединените щати. Печели първият си мандат срещу действащия президент Джими Картър през 1980 г. и управлява САЩ в продължение на осем години – от 1981 до 1989 г.

1

През 1928 г. Рейгън постъпва в Еврика Колидж в Илинойс, където изучава икономика и социология и завършва през 1932 г. Започва работа като радиоводещ и спортен журналист. През 1937 г. е в Калифорния, където започва успешна актьорска кариера. През 1964 г. изиграва последната си филмова роля. Междувременно става президент на Гилдията на филмовите актьори два пъти - от 1947 до 1952 г. и от 1959 до 1960 г. Това се счита за първите му изяви на обществено-политическото поприще.

Рейгън е отявлен антикомунист и привърженик на пазарната икономика. В ранните си години е демократ, подобно на баща си, като подкрепя „Новият курс“ на президента Рузвелт и политиката на президента Хари Труман. Консервативните му възгледи го отдалечават все повече от по-левия и либерален курс на Демократическата партия. Активно се застъпва за антикомунистическите мерки по време на управлението на Айзенхауер и защитава кандидатурата на Ричард Никсън в изборите срещу Кенеди.

През 1964 г. подкрепя републиканската кандидатура на Бари Голдуотър и скъсва окончателно с демократите. Неговите идеи, харизматична фигура, умението му да говори и да убеждава са харесани от лидерите на Републиканската партия, които го канят да се яви на изборите за губернатор на Калифорния през 1966 г. След няколко отказа, той решава да участва и печели губернаторското място в най-големия американски щат. Той е 33-тия губернатор на Калифорния и управлява щата два мандата – от 1967 до 1975 г.

През 1968 и 1976 г. се опитва да спечели номинация за президент по време на предварителните избори на Републиканската партия. Успява от третия път и е номиниран за президент през 1980 г. Печели убедително изборите срещу действащия президент Картър, като неговата популярност и убедителната му кампания водят и до мнозинство на републиканците в Сената.

Първоначално е приеман от някои по-стари републиканци като авантюрист и има очакване икономическата му политика да се провали. Случва се точно обратното, след две години реформи, „рейгън икономиката“, води до възстановяване на оптимизма в американското общество, овладяване и намаляване на инфлацията, намаляване на безработицата, увеличаване на доходите на всички групи от населението и силен икономически растеж на страната.

Най-значими са постиженията му във външната политика. Той изоставя курса на своите предшественици за толерантно отношение, мирно поведение и сближаване със СССР. Предприема агресивна политика в областта на въоръжаването, увеличава санкциите и достъпа до технологии и иновации за държавите от комунистическия блок. Администрацията му подкрепя съпротивителните движения срещу СССР навсякъде по целия свят. Работи активно със съюзниците си от Европейската икономическа общност и НАТО, за постигане на общите цели на външната политика – изтощаване и ограничаване на икономическите и военни ресурси на СССР и сателитите му, пълно дискредитиране на комунистическата система, насърчаване на демокрацията и пазарната икономика.

Политиката му води до силно разклащане на източния блок, мощни съпротивителни движения в Полша, прибалтийските републики и други държави от СИВ и Варшавския договор. Авторитета и икономическите възможности на СССР са подкопани, а опита на новия съветски лидер Горбачов за реформи и преустройство на системата, водят до допълнителни вътрешни противоречия и конфликти, като през 1989 г., започва пълния разпад, довел до края на Студената война, обединението на Германия и установяване на демократично управление и свободна икономика в страните от Източна Европа.

През 1989 г., Рейгън е наследен на президентския пост от своя вицепрезидент Джордж Буш Старши, който продължава успешно неговата политика. След края на своето управление, Роналд Рейгън се оттегля в Калифорния. През 1994 г. е диагностициран с Алцхаймер, като бавно започва да губи своите умствени способности. Умира на 93 години, на 5 юни 2004 г. в дома си в Калифорния. Погребан е в комплекса на създадената от него президентска библиотека.

Политическото и икономическо наследство на Рейгън е огромно и с изключително значение за развитието на света през последните над 40 години. Той е един от най-уважаваните американски президенти и най-значимите политици на 20 век.  Изключителен оратор, с изтънчено чувство за хумор, той остава в политическата история и комуникации с многобройните си речи и цитати:

„Не можем да помогнем на всеки, но всеки може да помогне на някого.“

„Бъдещето не принадлежи на страхливците, а на смелите.“

„Аз съм просто гражданин, който е временно на държавна служба.“

„Здравият разум ни подсказва, че когато обложим нещо с висок данък, хората ще произвеждат по-малко от него. Така, че ние намаляваме данъчните ставки на хората и хората произвеждат повече от всякога.“

„Когато една компания или един човек харчи повече отколкото изкарва, той фалира. Когато правителството прави същото, то ви праща сметката.“

„Човекът не е свободен, освен ако правителството не е ограничено.“

„Когато правителството расте, свободата намалява.“

„Правителството е рефер и не трябва да се опитва да стане играч.“

 „Не трябва да очакваме, че правителството ще реши нашите проблеми. Нашият проблем е правителството.“

„Първото задължение на правителствата е да защитават хората, а не да контролират живота им.“

„Правителството не разрешава проблеми, то ги субсидира.“

 „Политиката е втората най-стара професия. Мисля че е твърде близка до първата.“

„Изглежда все повече хора разбират, че десетте най-опасни думи в английския език са: "Здравейте, аз съм от правителството и съм тук, за да помогна."

„Проблемът не е в това, че хората плащат малко данъци, а, че правителството харчи твърде много.“

„Историята ни учи, че войната започва, когато правителствата вярват, че цената на агресията е ниска.“

 „Ако възникне критична ситуация, събудете ме по всяко време на деня или нощта — дори и ако съм на заседание на кабинета на министрите!“

„Мирът не е отсъствие на конфликт, а е умението да се справиш с конфликта по мирен път.“

„Кого наричате комунист? Е, това е човек, който чете Маркс и Ленин. А кого наричате антикомунист? Това е човек, който разбира Маркс и Ленин.“

„Средната възраст е когато от две изкушения избираш това, което ще ти позволи да се прибереш у дома до девет вечерта.“

„Рецесия е, когато съседът ти загуби работата си. Депресия е, когато загубиш твоята.“

„Бедността е най-справедливото наказание за глупостта на един народ.“

„Ако обичаме страната си, то тогава трябва да обичаме и сънародниците си.“

„Докато черпя вдъхновение от миналото като повечето американци, аз живея за бъдещето.“

„Героите може да не са по-смели от останалите хора. Те просто са по-смели за пет минути повече от останалите.“

„Свободата не е никога по-далече от едно поколение от изчезване. Ние не я предаваме на децата ни чрез кръвта си. За нея трябва да се борим, да се бием, да я защитаваме и на тях трябва да предадем да правят същото.“

„Как може един президент да не е актьор?“

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук