Отбелязваме Световния ден на болните от Алцхаймер

792 преглеждания

Повече от век след откриването на болестта тя все още поражда неизвестни

Отбелязваме Световният ден на болните от Алцхаймер – 21 септември. Той се чества ежегодно от 1994 г. по инициатива на Международната организация за борба с болестта.

Сред симптомите на заболяването са загуба на памет, способност за рационално мислене, ориентация и възможност за грижа за себе си. За пръв път германският психиатър Алоис Алцхаймер описва болестта през 1907 година и тя е наречена на него. И въпреки че от тогава изминават над сто години, към днешна дата около заболяването все още има редица неизвестни за учените.

Смята се, че появата и прогресирането на болестта зависят от множество фактори, като от основно значение е възрастта. Доказано е, че броях на заболелите от Алцхаймер се увеличава двойно на всеки 5 години след 65. Това означава, че близо една трета от хората над 85-годишна възраст е възможно да имат Алцхаймер. Само в САЩ над 5.5 милиона души над 65 години страдат от заболяването.

Според американските експерти от значение за появата на болестта са генетичната обремененост, начинът на живот и околната среда, както и че в случай на Алцхаймер спортът и активният начин на живот най-вероятно не биха помогнали за подобряване на състоянието на болния.

В 70% от случаите Алцхаймер е причина за появата на деменция. По последни данни, страдащите в света са 47 милиона. Според доклад на Световната здравна организация (СЗО) всяка година се регистрират 7,7 милиона нови случаи на деменция. Изчислено е, че в Европейския съюз 6,4 милиона души живеят с това заболяване. В България няма точна статистика, но специалистите твърдят, че те са най-малко 100 000.

Деменцията се причинява от различни мозъчни заболявания, които засягат паметта, мисленето, поведението и способността за изпълнение на ежедневните дейности. Тя е една от основните причини за инвалидност и зависимост при възрастните хора и оказва физическо, психологическо, социално и икономическо въздействие върху болните, върху техните семейства и върху лицата, полагащи грижи, както и върху обществото като цяло.

Поради социалната значимост на заболяването СЗО апелира, че трябва да се увеличат усилията в посока на по-ранно откриване на деменцията и осигуряване на интегрирани здравни и социални грижи, разработване на национални стратегии, планове и програми в областта на деменциите.

EspressoNews