Днес ви представяме една рецепта за крем-супа от тиква с джинджифил и кокосово мляко, която е идеалното есенно-зимно ястие – топла, ароматна и уютна. Комбинацията от сладка тиква, леко пикантен джинджифил и нежното кокосово мляко създава баланс между вкус и аромат, който ще ви стопли в студените дни. Супата е лесна за приготвяне, здравословна и подходяща както за обяд, така и за вечеря.
Време за подготовка: 15 минути
Време за готвене: 25-30 минути
*Общо време: 40-45 минути
Брой порции: 4
Необходими продукти:
1 средна тиква (около 700–800 г)
1 картоф
1 морков
1 малка глава лук
2 ч. л. пресен джинджифил, настърган
400 мл кокосово мляко
сол и черен пипер на вкус
щипка канела (по желание)
зехтин за задушаване
Начин на приготвяне:
Нарежете тиквата, картофа, моркова и лука на кубчета. Загрейте малко зехтин в тенджера и задушете лука и моркова за 3-4 минути до омекване. Добавете тиквата и картофа, покрийте с вода или зеленчуков бульон и оставете да се варят около 20 минути, докато омекнат. Прибавете джинджифила и кокосовото мляко, след което пасирайте до кремообразна консистенция. Подправете със сол, черен пипер и щипка канела. Добър апетит!
Съвети:
За още повече аромат можете да добавите няколко препечени семена тиква или слънчоглед преди сервиране.
Супата се сервира топла, но може да се гарнира и с лъжица кисело мляко или натрошено сирене фета за контраст.
Ако предпочитате по-пикантен вариант, добавете щипка червен пипер или малко люта чушка.
*Времето за подготовка и приготвяне може да варира в зависимост от вашата скорост и опит в кухнята, както и от спецификата на вашите електроуреди.


