Победители и финалисти в „Работилница за репортери 2021“ гостуваха в БНТ

3541 преглеждания

Домакин на посещението им бе Илина Бисерова - продуцент и водещ на предаването „Бизнес.БГ“

Победители и финалисти от шестото издание на „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ и създателят на конкурса-обучение „Работилница за репортери“ и управляващ директор на EspressoNews.bg - Десислава Василева се срещнаха с водещата на новините по „БНТ“ и продуцент и водещ на предаването „Бизнес.БГ“ - Илина Бисерова, която бе техен домакин в еднодневната обиколка на студиото на „БНТ“ в София. През 2021 г., Илина Бисерова за втора поредна година бе ментор в ученическия конкурс „Работилница за репортери“ и даваше своите ценни насоки и напътствия на младите таланти. 

Победителката в шестото издание на Работилницата - Емили Караколева от София, нейните подгласници - Кристиян Юлзари от Русе и Принцеса Иванова от Лом, и финалистът Паскалина Трайкова от Благоевград бяха сред щастливците, които имаха възможността да видят на живо магията, която се случва зад кадър, да се запознаят отблизо с работата в телевизията и телевизионните студиа, и да разберат за трудностите, с които ежедневно се сблъсква огромният екип в една медия.

Интересна бе и откровената дискусия между участниците в Работилницата и техния домакин, в която те задаваха въпросите, които ги вълнуват. Емили, Кристиян, Принцеса и Паскалина бяха и преки зрители на обедната емисия новини по БНТ.

„Срещите с млади хора, които искат да поемат по пътя на журналистиката, винаги сверяват часовника, особено когато видиш критична мисъл. И това само доказва смисъла от подобен тип конкурси и вид обучения, за да се дава възможност на още млади таланти.“, сподели Илина Бисерова.

От преживяното младите репортери осъзнаха важността на това да си ерудиран, отговорен и търпелив, защото всеки журналист има дълг да служи на обществото.

Ето какво споделиха те:

„Този ден ми послужи като мотивация, че е възможно да влезеш в обувките на добрия журналист, да се докоснеш до търсенето на истината, до множеството фактори, с които той се сблъсква ежедневно, и каращи те да се замислиш: „Може би това, с което се захващам, никак не е лесно, но няма да спра да го правя, каквото и да ми коства, защото ми харесва!“ - Принцеса Иванова 

„За мен посещението беше изключително преживяване, което успя да ни представи журналистическия процес през една по-различна перспектива. Развълнува ме дълбоко и със сигурност ме вдъхнови и послужи като ориентир за развитието ми в бъдеще.“ - Паскалина Трайкова 

„Хареса ми това, че се потопихме в атмосферата на професията. Имахме шанса да бъдем на работното място на едни от най-добрите журналисти в България, да се докоснем до ежедневието им и да се почувстваме като такива.“ -Емили Караколева 

„Посещението в Българската национална телевизия беше възможност да се докосна на практика до магията на телевизията. Това ми помогна да добия по-ясна представа за работата на журналистите, тъй като зрителите виждат на екран една десета от целия процес. Зад кадър остават многобройни часове труд и безсънни нощи. Въпреки всичко, усилията си заслужават - журналистиката носи огромна удовлетвореност, особено когато знаеш, че си успял да помогнеш поне на един човек.“ - Кристиян Юлзари.

Създателят на конкурса-обучение „Работилница за репортери“ и управляващ директор на EspressoNews.bg - Десислава Василева връчи почетните плакети на победителите за добре положените усилия от тяхна страна и им пожела да продължават смело да преследват мечтите си към пътя, по който са поели, като се учат всеки ден.

Още снимки от гостуването в БНТ можете да разгледате ТУК.

Принцеса Иванова

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук