Когато помогнем, ние запалваме светлинката, водеща ни към доброто

1672 преглеждания

Есе на Паскалина Трайкова, ученичка в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, гр. Благоевград

Всеки един човек вижда света през различна перспектива. Хората сме направени от чувства, емоции понякога по-силни от самите нас, които разяждат цялото ни същество. Тези вълнения много трудно могат да бъдат потиснати. Разбира се, ние имаме красивата възможност да избираме много неща, които ни засягат, пряко или не, и имат изключително влияние. Не ние обаче избираме къде и кога да се родим, нямаме никакъв контрол конкретно върху заобикалящия ни свят, в който попадаме от самото начало. Именно този свят и хората, които са част от него, ни служат като основа за изграждане на тази наша перспектива, начина, по който ние виждаме всичко около нас.

Не бих могла да си обясня какво точно представлява доброто, защото това за мен е нещо, което трябва да се почувства. Доброто достига онези скрити кътчета в съзнанията ни и запалва тази искрица надежда, от която имаме нужда, за да продължим напред.

Животът за мен е нещо изключително ценно, но в същото време непрестанна борба, при някои хора - борба за оцеляване, при други - борба със самите себе си. Както споменах в началото, предизвикателствата ни хващат неподготвени, голяма част от населението по целия свят е изправено пред множество трудности, които не само че сриват вижданията им, но и не им позволяват да изживеят радостите, да почувстват доброто, което би трябвало да изпълва сърцата им. Вместо с тези положителни и вълшебни емоции, душите им са изпълнение със страдания, лишения и трагизъм, които в някои случаи им отнемат трите нравствени опори, а именно - вярата, надеждата и любовта. Вярата в най-висшата ценност - добрината, която побеждава всичко останало. Надеждата за един по-добър живот, за едно по-спокойно бъдеще и за изживявания, струващи си всяко усилие. Любовта, сплотяваща хората, създаваща една силна магия, способна да бъде сигурна опора в гнездото на всяко семейство. Без тези морали, хората не успяват да отворят очите си за красотите, които се крият дълбоко в душата не всеки един.

За огромно съжаление, хиляди деца остават без дом, без семейство, което да им дава грижа и обич, което да ги подкрепя, изслушва, да им дава стимул да бъдат по-добри хора. Тези деца изграждат своите личности сами, борят се сами и се надяват всеки ден малко щастие да сподави и тях. Ако погледнем от друга, по-жестока картина, те не само че нямат семейна упора, но животът ги стъпква във всеки удобен случай, отнема им всичко, от което имат нужда. Без възможности те нямат правата, които заслужават, а именно да се развиват в една здравословна среда, която да ги изгради истински. Потенциалът им е оставен на заден план, магическото детство, което е една мечта за всяко дете, е напълно променено и пренебрегнато. Тези деца мислят единствено как да оцелеят в този суров свят, в който жестокостта преобладава. Когато обаче всички изживявания, страдания и болки се натрупат, те ги афектират изключително много. Възможно е в сърчицата им да не остане нищо човешко, никакво щастие, което да разпали искрицата надежда, угаснала напълно.

Точно тук идва тази висша ценност - добротата. Когато човек има желание да промени нещо, той го прави, каквото и да му струва. Доброто дело трябва да се почувства, да се пожелае, да даде стимул на всички останали хора и да им вдъхне надеждата, която са изгубили. Добрината е нещо истински ценно, въпреки че понякога може да ни се струва, че това, което правим не е нещо голямо. Едно добро дело обаче би могло изцяло да промени нечий живот и виждане за света. Когато се чувстваме най-изгубени и безсилни трябва да повярваме в тази сила, защото тя е способна да ни изведе напред. Хилядите благотворителни кампании, организации, борещи се с несправедливостта, са създадени от такива хора с големи сърца. Хора, готови да откъснат част от своята душа, дарявайки на по-нуждаещите се. Каквото и да си говорим, много от нас са имали късмета да попаднат в едно обкръжение, което да им предостави повече възможности. Защо да не отделим част от тях и да ги предадем на тези, които имат истинска нужда от тях. Така ще създадем едно по-красиво утре за някоя осъдена душа. Именно тези, макар и мънички неща, си струват да бъдат направени в името на щастието.

Когато говорим за поглед към доброто се сещам за една определена случка, която ми въздейства изключително силно. След злополука, животите на 12 деца са отнети без време. Огромна трагедия, която разкъсва сърцата на всички нас, кара ни да се поставим на мястото на всички страдащи след случката. Там обаче има хора, които рискуват собствения си живот с ясното съзнание, че това може да бъде фатален изход и за тях. Осъзнават колко трудно ще бъде те да не се приберат при своите близки хора, да нямат възможността да чуят гласовете им никога повече... И въпреки това се борят и успяват да спасят много животи, висящи на косъм от най-страшната присъда - смъртта. Това е истинско доказателство, че доброто съществува и е по-силно от всичко останало.

Това ме довежда до мисълта, че никой от нас не знае какъв ефект биха имали думите и действията ни върху останалите. Важно е да помислим преди да се обърнем към един човек в яростта си. Никога не знаем кога ще бъде последният ни разговор с него, кога ще бъде последната ни прегръдка, кога за последен път ще предизвикаме усмивката му. Точно поради тази причина трябва да бъдем добри, да се отнасяме добре към всички останали, защото не знаем през какво преминават самите те.

Добротата е нещо изключително ценно, и е нужно да започнем да правим добро, за да го усетим и ние в сърцата си. Нека отворим очите си за най-красивите неща, нека раздаваме надеждата и с нейна помощ да обрисуваме един по-утопични визии за света. Когато помогнем, ние променяме един светоглед - запалваме светлинката, водеща ни към доброто, което е най-ценното чувство.

Материалът е изготвен Паскалина Трайкова, ученичка в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, гр. Благоевград, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bg, noviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук