На днешния ден: Направено е първото професионално телевизионно излъчване в България

760 преглеждания

Честит рожден ден на БНТ!

На 07 ноември 1959 г. в 9 часа и 45 минути, с думите: „Внимание, излъчваме в ефир“ –  се поставя началото на професионалната телевизия в България. Прякото излъчване се осъществява от режисьорите Ангел Вълчанов и Лидия Ишимбаева. Предаването е на 7-ми телевизионен канал, на който и до днес се излъчва програмата Канал 1 на Българската национална телевизия.

На 7 ноември 1959 г. е и дебютът на информационната рубрика "Новини", която от 20 юли 1960 г. прераства в централната информационна емисия "По света и у нас". Това е датата, която се приема и за рожден ден на Българска национална телевизия, която до промените през 1989 г. е единствената телевизия в страната и колкото и шеговито, толкова и вярно е наричана в телевизионните среди „Телевизията майка“.

Понастоящем в България има много телевизионни канали – национални, регионални, ефирни, цифрови и т.н., които позволяват огромна по обем и тематика информация да достига до телевизионните зрители и им дава избор какво да гледат. Националните телевизии продължават да са лидер на доверие и да акумулират най-голяма аудитория, спрямо всички други видове медии.

Честит рожден ден на БНТ!

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук