Популярни, но вредни и неефективни диети

415 преглеждания

Отслабването не е спринт, а маратон

Голяма част от хората все още са напълно убедени в безвредното, бързо и трайно действие на различни популярни диети, които обаче по-скоро се препокриват с възможно най-небалансирания и нездравословен начин на хранене, който човек може да си представи.

Почти всяка "магическа" (както обичам да ги наричам) диета залага не на точна наука, изследвания и факти, а на половинчати или съвсем скалъпени концепции и схващания. Като например въздействието на луната върху тялото, на кръвната ти група, на един определен вид храна или макронутриент, или пък просто на гладуване…

В тази статия ще разгледам 4-те най-широкоразпространени такива диети и накратко, но обосновано ще обясня защо не работят, а в някои случаи могат и да са опасни…

1. Хранене според кръвната група

Идеята тук е, че трябва да се храниш с храни, които хората са консумирали по времето, когато кръвната група, към която принадлежиш, е еволюирала. Защото "храните, които консумираш, реагират по химичен път с кръвната ти група и това прави усвояването им по-пълноценно".

Например, хора с кръвна група А уж трябва да консумират само растителна храна и да избягват червено месо. Хора с кръвна група 0 трябва да избягват зърнените и бобови култури и да заложат главно на източници на мазнини и белтъчини в менюто си, като месо и риба (защото тази кръвна група е еволюирала по времето преди хората да развият селското стопанство и не са имали достъп до толкова зърнени храни) и т.н.

Всъщност, тази диета е представител на определена група диети – монодиетите, като общото между тях е, че залагат само на определен тип храна за постигане на резултати. А също така не дават категорични доказателства за това. За тях ще си поговорим по-подробно надолу в статията.

Ефективно ли е храненето според кръвна група?

Не особено. Всъщност, със сигурност в началото ще свалиш известно тегло, но това се случва винаги при ограничаване на енергийния прием и обикновено първо се сваля задържана вода. А и с тази диета все пак се избягват и основните храни, виновни за затлъстяването – преработени храни, безалкохолни напитки и алкохол.

Тези предпоставки за отслабване обаче по никакъв начин не са свързани с кръвната група и няма доказателства за това – като последните изследвания, разглеждащи проблема, са от 2014 г.

Както и много други диети, които залагат само на един основен вид храна, и тази може да бъде доста изискваща и рестриктивна откъм енергиен прием. Тоест, калорийният дефицит може да бъде доста голям, а балансът на макронутриентите – силно нарушен.

Това предразполага към рязко отслабване, което води след себе си изтощение, летаргия и стрес за тялото. И това обикновено води до добре познатия ни йо-йо ефект, съпътстващ всяка подобна диета.

Накратко – отслабваш в началото и си мислиш, че диетата работи. Няколко седмици по-късно обаче вече отново си със старото си тегло, а понякога – дори и с няколко килограма отгоре.

2. Лунна диета

Тази диета, както се досещаш, се върти около фазите на луната. Предположението е, че различните фази въздействат по различен начин върху тялото. Лунната диета е вид диета за детоксикация, която общо взето представлява 24-часов период на гладуване, в който е разрешен само прием на течности.

Поддръжниците й смятат, че "след като луната влияе на океаните и моретата с гравитационното си привличане, то тя влияе и на човешкото тялото, защото то е 70% вода“. Смята се, че спазването й подобрява шансовете за отслабване и ускорява метаболизма.

Естествено, и тук научните изследвания са повече от оскъдни.

Ефективна ли е лунната диета?

Не и в дългосрочен план. Както всяка друга "пречистваща" диета, която залага главно на гладуване и прием на течности, лунната диета може да доведе до бърза и значителна промяна в теглото. Загубата на до 1-2 кг на ден не е необичайна.

Но едно такова бързо отслабване би се дължало най-вече на изчистване на задържаната вода. И причината за това далеч не е гравитационното въздействие на луната, а ограниченият прием на въглехидрати, които имат свойството да задържат течности в тялото.

Иначе, изхвърлянето на задържаната вода не е нещо лошо само по себе си, но не означава непременно изгаряне на мазнините, както много хора, спазващи диетата, се надяват. С други думи – резултатът от нея е временно сваляне на тегло от задържана вода и нищо повече. Ако целта ти е изгаряне на мазнините и трайно подобрение в телосложението – няма да останеш доволен.

Като цяло, моят съвет е да заложиш на по-издържани в практиката подходи за отслабване – такива, които са се доказали като ефективни в дългосрочен план.

3. Разделно хранене

90-дневната диета е може би най-популярната от този тип.

Това изобщо не е нов подход, като корените му датират още от началото на 19 век. Поддръжниците на т.нар. разделно хранене се уповават на идеята, че различните видове храна (белтъчини, въглехидрати и мазнини) се преработват по различен начин от храносмилателната система и изискват различна среда за оптимално разграждане и усвояване.

Т.е. консумирайки храна от две различни групи, като протеинова и въглехидратна например, човек затормозява организма си и не може да я усвои напълно. Затова, според разделното хранене, различните видове храна трябва да се приемат поотделно.

Ефективно ли е разделното хранене за отслабване?

Истината е, че повечето от диетите, залагащи на разделно хранене, действително водят до отслабване.

Само че трябва да се направи едно важно уточнение – отслабването с тези диети не е толкова благодарение на разделното хранене, колкото на това, че залагат на по-малко количество храна, което, независимо от вида й, води до калориен дефицит.

С други думи – отслабваш не защото ядеш картофа отделно от месото, а защото калориите от техния грамаж са по-малко от тези, които си изгорил през деня.

4. Всички видове монодиети

Монодиетите, както подсказва самото име, залагат на консумацията на един единствен вид храна за постигане на резултати.

Само с прочита на това изречение най-вероятно ще ти щракне червена лампа, че определено нещо тук не е наред. И съмненията ти са напълно основателни. Това е един от най-нездравословните и опасни начини да се опиташ да отслабнеш.

Поддръжниците на монодиетите обикновено не са добре запознати с начина на работа на човешкото тяло и се уповават само на личен опит. И когато им бъдат поискани доказателства за ефективността на такъв режим, отговорът обикновено е: "При мен работи, затова я препоръчвам и на теб…“. Това, в общи линии, е най-често срещаният довод.

Е, имам новина за всички поддръжници на подобен тип диети – това, че нещо работи за някого, не означава че ще работи и за другите. Също така, бързото отслабване не означава трайно отслабване, нито пък здравословно отслабване – напротив, точното обратното е.

Всъщност, има няколко причини не само монодиетите, но и много други измислени и неефективни диети, да са толкова популярни, въпреки нездравословната си природа:

- Обещават бързо и лесно отслабване, без да броиш калории, без да смяташ съотношение на макронутриентите и без да теглиш всяка порция;

- Биват препоръчвани от популярни и харизматични медийни личности, на които хората имат доверие;

- Хората, които ги следват, са със слаби познания за добрата хранителна култура, доверяват се насляпо и не проумяват какво точно не е наред… След бързият, но краткотраен резултат бързат да се похвалят на приятели и познати, преди да се убедят в дългосрочния ефект на диетата и така порочният кръг се завърта наново.

Защо монодиетите са вредни и безполезни?

Първо – обещанието за бързо отслабване. То се дължи главно на огромния калориен дефицит, съпровождащ този вид диета. Монодиетата обикновено залага на силно засищаща храна, която бързо пълни стомаха и потиска глада, но в същото време не зарежда тялото с много калории.

В резултат на този голям и рязък недостиг на калории тялото няма друг избор, освен да се обърне към собствените си запаси от енергия. И понеже тази енергия му е необходима крайно наложително и на момента, то се обръща към по-лесните източници за набавянето й – не с изгаряне на мазнини, а главно чрез изчерпване на гликогена в черния дроб и мускулите.

Това предизвиква освобождаването на сериозен воден запас от организма, а с бързото изхвърляне на водата рязко спада и теглото, оставяйки спазващия диетата удивен от нейния бърз ефект…

Само че подобна диета не може да се спазва дълго. Дори поддръжниците й препоръчват да се ограничи до няколко дни или седмици. А с приключването й и връщането към нормалните си хранителни навици, тялото бързо започва да трупа обратно енергийните си запаси и теглото постепенно се връща обратно. Отново става въпрос за йо-йо ефект. Мазнините са си останали, а временно изпразнените водни запаси на тялото биват постепенно запълнени отново.

В дългосрочен план, спазването на такава диета може да доведе дори до увеличаване на излишното тегло, тъй като нередовното, периодично придържане към крайно ограничен хранителен режим като този доказано води до неустоим глад за въглехидрати и сладко, преяждане и трупане на още повече мазнини впоследствие…

В обобщение

Моят съвет винаги е бил да се избягват крайностите и да се търси балансиран и научно доказан подход. Ключът към успеха в отслабването не е в краткотрайните и съмнителни диети, а в изграждането на здравословни хранителни навици и стратегия, които ще ти позволят да преследваш целта си успешно в дългосрочен план, без да се лишаваш напълно от удоволствието от храната и без да се излагаш на рискове.

Отслабването не е спринт, а маратон!

Страхил Иванов

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук