Прохладни и мъгливи сутрини до края на месеца

353 преглеждания

Ще вали ли в последните дни на октомври

Последните дни на октомври ще са прохладни и мъгливи сутрин, но без валежи. В понеделник видимостта ще е понижена в някои котловини и около големите водоеми.

В западната половина на страната в ранните часове температурите ще са близки до нулата. Денят ще е слънчев, като по-значителна облачност се очаква в областите около крайбрежието.

В топлата част на денонощието термометрите ще са в интервала 9-14 градуса. В планините ще бъде слънчево и ветровито с температури от 0 градуса по върховете до към 6 в по-ниското.

До самия край на календарния месец осезаема промяна в обстановката не се очаква. Дневните температури леко ще се повишават, облачността ще е динамична с мъгли сутрин и повече слънце следобед.

От четвъртък до неделя в източните райони ще има условия за по-значителна облачност със слаби валежи. Има предпоставки за натрупване на замърсители в атмосферата над градските райони с интензивен трафик и отопление на твърди горива.

Изгледите за началото на ноември са за затопляне. Дневните температури в първите няколко дни на месеца ще достигат 20 градуса в традиционно най-топлите райони на страната. Веднага след това предстои захлаждане с валежи от дъжд в ниското и сняг по планините.

Сухото време между октомври и ноември - около Димитровден - обикновено се счита за „циганско” лято. По нашите географски ширини „засядат” стабилни антициклони с мъгливи, често мразовити сутрини, но и с много слънчеви следобеди. В природата по това време е златната есен с обилен цветен листопад.

В народните традиции Димитровден (26 октомври) се свързва с началото на зимата.

Източник: sinoptik.bg, Сникмки: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук