Рецепта на седмицата: Лятна пица със салам, тиквички и домати

109 преглеждания

Свежа, ароматна и лесна за приготвяне

Лятото е перфектният сезон за леки и свежи ястия. Днес ви представяме рецепта за лятна пица, която съчетава ароматните тиквички и сочните домати с пикантния вкус на салам, предлагайки балансирано и вкусно ястие, което ще зарадва всички любители на пицата.

Време за подготовка: около 15 минути

Време за приготвяне: около 35 минути

Общо време: около 50 минути

Брой порции: 6-8

Необходими продукти:

готово тесто за пица (около 900 г)

2 чаши пресен рикота (около 450 г)

5 с. л. екстра върджин зехтин

1 ½ ч. л. сол

1 ч. л. прясно смлян черен пипер

около 120 г тънко нарязан салам

1 малка глава лук

2 с. л. червен винен оцет

2 средни тиквички (около 450 г), нарязани на тънки ленти с белачка

1 чаша листа босилек

1 чаша чери домати, разполовени

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 220 °C. Намажете тава с размери 45x33 см с 1 с. л. зехтин. Разстелете тестото върху тавата, като го разтегнете до размерите на тавата. Ако тестото се свива, оставете го да почине 10 минути и опитайте отново. Намажете тестото с 1 с. л. зехтин и го изпечете в предварително загрятата фурна за 15-18 минути, докато стане златисто и хрупкаво.

В купа смесете рикотата, 1 с. л. зехтин, 1 ч. л. сол и ½ ч. л. черен пипер. Разбъркайте до получаване на гладка смес.

В малка купа смесете нарязаният лук с червения винен оцет, 2 с. л. зехтин, ½ ч. л. сол и ½ ч. л. черен пипер. Оставете да престои 10 минути.

Наредете тънките резени салам върху тестото, като ги припокривате леко. Намажете салама с рикотената смес. Печете пицата в продължение на 15 минути, докато рикотата стане златиста и ръбовете на салама се извият и станат хрупкави.

В голяма купа смесете нарязаните тиквички, чери домати и листа босилек. Добавете маринования лус с оцетната смес и внимателно разбъркайте.

След като пицата е готова, извадете я от фурната и я оставете да се охлади за 5 минути. Разпределете зеленчуковия топинг върху пицата и я нарежете на парчета. (Този топинг не се пече, а се добавя студен и свеж върху топлата пица. Така се запазва свежестта и текстурата на зеленчуците, което придава лека и освежаваща нотка на цялото ястие). Добър апетит!

Съвети: Ако предпочитате по-солена пица, може да добавите допълнително сирене пармезан върху рикотата преди печене. За по-изразен вкус, може да добавите малко люта чушка или чесън в маринатата за лука.

*Времето за подготовка и готвене може да варира в зависимост от вашата скорост и опит в кухнята, както и от спецификата на вашите електроуреди.

 Търсите „Нещо вкусно“? Още интересни предложения вижте тук:

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук