С какво време посрещаме астрономическото лято

381 преглеждания

Докога ще продължат валежите

В понеделник, с настъпването на астрономическото лято, времето ще започне да се стабилизира - валежите ще намаляват, а температурите ще вървят нагоре. 

Астрономическото лято у нас настъпи тази сутрин в 06:32 часа.

Денят ще е преобладаващо слънчев, а превалявания ще има само на отделни места в планинските райони и Източна България.

Температурите ще тръгнат нагоре и в сряда максималните ще бъдат от 32 до 37 градуса. 

Предимно слънчево ще бъде до края на работната седмица. Във вторник и сряда на места след пладне ще се развива купеста облачност, но превалявания ще има в отделни части на източната половина на страната.

До края на месеца обаче ще има бури и градушки. Миналата събота силна буря се разрази в района на Лом, съобщават от местната администрация. Има скъсани електропроводи, отнесени са някои градски улици, паднали са дървета. Бури е имало и в други части на страната.

Ето и няколко любопитни факти за лятното слънцестоене:

Лятото е тук - на 21 юни Слънцето премина през точката на лятното слънцестоене. В Северното полукълбо това е най-дългият ден в годината, а в Южното – най-късият. Над Северния полярен кръг денят трае 24 часа.

Когато Земята обикаля около Слънцето, Северното и Южното полукълбо получават различно количество светлина поради наклона на оста ѝ - това е причината за зимното и лятното слънцестоене, както и за редуването на сезоните.

По време на слънцестоенето наблюдаемите точки на изгрев и залез престават да се движат върху линията на хоризонта. Съответстващите два дни от годината имат най-голяма продължителност при лятното слънцестоене и най-малка – при зимното.

По време на лятното слънцестоене Слънцето се намира точно над Тропика на Рака, а Земята е най-отдалечена от Слънцето  - на разстояние 153 029 029 km.

С лятното слънцестоене е свързан и празникът Еньовден у нас на 24 юни. Вярва се, че билките, брани през нощта срещу празника,  лекуват всякакви болести, защото в тях е събрана най-много от слънчевата енергия.

Едно от най-популярните места за отбелязване на лятното слънцестоене е Стоунхендж, Великобритания. По традиция край древния мегалитен паметник се събират хиляди хора, за да наблюдават изгрева на слънцето и да честват най-дългия ден в годината в Северното полукълбо.

Източник: sinoptik.bg, Снимки: EspressoNews

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук
 
 
 
 

Тагове