Село Лакатник с нов монумент в памет на загиналите в Първата и Втората Световни войни

1060 преглеждания

В близост до новия паметник е поставена зенитна установка С-60

На храмовия празник на църквата „Св. Петка“ село Лакатник се сдоби с красив паметник-чешма на загиналите в Първата и Втората Световни войни. На него са изписани имената на 31 воини от селата Лакатник и Губислав. Величественият монумент е разположен непосредствено до 104-годишния паметник на загиналите през Балканската и Междусъюзническа войни. В близост до новия паметник е поставена зенитна установка С-60.

В церемонията по откриването с участието на представители на Национална гвардейска част се включиха народният представител Юлиян Ангелов, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов, командирът на Силите за специални операции бригаден генерал Явор Матеев, командирът на НГЧ полковник Кънчо Иванов, директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Иво Антонов, началникът на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ полковник от запаса Манол Тенчев, главният експерт от дирекцията Радослав Симеонов, заместник-председателят на СВВБ полковник от запаса Петър Пандурски и членът на ИБ на СВВБ генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, заместник-областният управител на Софийска област Николай Борисов. Домакини на церемонията бяха заместник-кметът на Община Своге Илия Богданов и секретарят на Общината Даниела Докова, председателят на Общинската организация на СОСЗР капитан от запаса Цветан Ангелов и ВРИД кмет на с. Гара Лакатник Лорета Димитрова. Присъстваха десетки жители на селото, гости, медии.

Паметникът бе осветен от отец Константин Папазов. Монументът е изграден със средства на Миинистерството на отбраната със съдействието на Община Своге.

Със заповед на министъра на отбраната с юбилеен медал „100 години Първа световна война“ бяха удостоени заместник-областният управител Николай Борисов, кметът на село Лакатник Лорета Димитрова и Евтим Евтимов, а редник от запаса Венцислав Благоев - с „Бинокъл Б8×30“. Заповедите прочете полк. Тенчев, а отличията връчи Илия Налбантов. Поздравление от името на кмета на Община Своге за мандат 2015-2019 г. Емил Иванов поднесе заместник - кметът Илия Богданов, който честити празника на всички присъстващи и изрази радостта си от факта, че Лакатник е поредното населено място в общината, което увековечава по толкова достоен начин подвига на загиналите във войните свогенски жители. В израз на уважение и благодарност заместник-кметът връчи на  началника на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов специален плакет от Община Своге, изработен върху камък от Лакатнишките скали. Цветя на новоткрития паметник поднесе секретарят на общината Даниела Дакова. Юбилеен медал „100 години Първа световна война“ беше връчен на заместник-кмета на общината Илия Богданов - заслуга за личното му отношение и ангажираност към културно- историческата култура и съхраняване на военно- патриотичната памет на жителите на Своге.

Церемонията води Галя Димитрова от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. В нея се включиха още квартет „Армейска песен“ и детска фолклорна формация „Лакатски фурии“.

Венцислав Благоев е скулптурът, изградил паметника-чешма. Негово дело са още военните паметници в селата Заселе, Дружево, Миланово, старият паметник в Лакатник, бюстът на майор Томпсън в Батулия и други. С откриването на паметника на загиналите от Лакатник в Първата и Втората Световни войни Община Своге се нарежда на първо място сред останалите общини в Софийска област по многобройност на военни паметници.

EspressoNews