Службите за Великден - пред храмовете и онлайн

1388 преглеждания

От Светия синод са наредили още да се използват дезинфектанти и да се поддържа лична хигиена

Службите за Великден да се проведат на открито, като за реда и сигурността да следят органите на реда. За това се разбраха Светия синод и властта. Те се срещнаха днес на обяд по инициатива на вицепремиера Томислав Дончев.

На срещата е било обсъдено и промяна в тайнството причастие - вярващите ще се причестяват с различни лъжички, а иконите ще се дезинфекцират, увери след края на срещата началникът на кризисния щаб проф. Венислав Мутафчийски. Според вицепремиреа Томислав Дончев, няма проблем вярващите да влизат в храма, за да запалят свещ, но при спазване на санитарните изисквания, пише Nova.bg.

Службите ще бъдат излъчвани по телевизиите и онлайн, стана ясно от думите на председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски след срещата със Светия синод и преди срещата с патриарх Неофит.

Заради срещата с властта митрополитите се събраха на извънредно заседание тази сутрин. До момента те нямаха единно становище за това как да се провеждат богослуженията във връзка със заразата COVID-19. В отговор на въпрос за това къде и как ще празнуваме Великден Негово светейшество заяви, че църквата ще се старае да удовлетвори всички страни. А той ще се моли за България.

След срещата от Светия синод призоваха вярващите да останат по домовете си. Храмовете остават отворени, а причастие ще се дава само на вярващи, които свещениците познават лично.

От Светия синод са наредили още да се използват дезинфектанти и да се поддържа лична хигиена, подовете на храмовете да се почистват периодично със съответните препарати, иконите да се забърсват, килими, пътеки и др. да бъдат отстранени от интериора на храмовете за по-лесна дезинфекция, местата за сядане да се дезинфекцират на няколко часа. Да се поставят напоени с дезинфектат стелки на входовете на храмовете, които да се поддържат влажни през цялото работно време. Служителите в църквите да използват лични предпазни средства - маски, ръкавици и дезинфектанти. Миряните посещаващи храма да ползват предпазни маски, както и да спазват регламентираното разстояние. Свещениците, които имат и най-малки признаци на здравословно неразположение да се въздържат от богослужения.

Кръщенета и венчавки да се извършват с ограничен брой хора, при пълно спазване на изискванията. Опело на покойник да се извършва на открито, на гроба на покойника, при присъствието само на най-близките.

Източник: Nova.bg - информация: Благой Цицелков

Снимка: pixabay

Държавата отпуска 4 милиарда и 500 млн. лв. за спасяване на икономиката
Допълнителни права на лицата, регламентирани в Закон за извънредното положение
ТЕЛК ще могат да вземат решение само по документи, без преглед на място
Домашни животни могат да бъдат водени на ветеринар и разхождани в парка
Забранява се на лица под 60-годишна възраст да посещават
Министър Вълчев: „Няма да има нулева учебна година“
България забрани влизането на граждани, пристигащи...

Информация за коронавирус COVID-19 за граждани:

Актуализирани въпроси и отговори относно новия коронавирус

Подготовка на работното ви място за COVID-19

Препоръки за лица, пътуващи до области и държави с регистрирани случаи на COVID-19

Как да предпазим себе си и околните

Временни насоки за почистване в обекти в контакт с COVID-19, различни от лечебни заведения

Всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на Министерството на Здравеопазването: 02 807 87 57

ЕspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук