Стефка Евтимова: „С тези големи сърца пак ще помагаме!”

873 преглеждания

От Борислава Кирилова, ученичка в ГПЧЕ „Симеон Радев“, гр. Перник

Животът през двадесет и първи век може да се опише по много начини, но определено не може да се нарече лесен. Особено в последните две години след появата на COVID-19. Във време на пандемия, когато нищо не е сигурно, повечето хора се затвориха в себе си и домовете си, а други - отвориха сърцата си. Пример за това е Стефка Евтимова, която заедно със своите съселяни показа съпричастност към труда на медиците в битката с коронавируса.

Стефка Евтимова Кирилова е родена през 1966 година и е завършила средно образование в град Перник. Тя е родом от село Светля и в момента е кметски наместник на селото. Заема тази длъжност от единадесет години.

Светля е село с изключително красива природа, което е част от община Ковачевци, област Перник. За съжаление подобно на много български села и то е с малък брой жители - седемдесет и три души. Въпреки че населението е малко и застаряващо, и може би с ниски доходи, именно те дадоха урок по човечност.

Кметският наместник прочита в пернишки сайт за проблема на медиците в града. Министерството на здравеопазването няма възможност да осигури средства за защита на медицинските работници. Тя още същата вечер се свързва с голяма част от хората в селото и им обяснява за благородната инициатива, а с останалите говори сутринта на следващия ден. Всички откликват с готовност да помогнат и за по-малко от двадесет и четири часа доброто дело е на път да стане реалност. 

Стефка Евтимова се свързва със Спешния център на град Перник, за да разбере какви са нуждите им. След като получава нужната информация, тя намира фирма в Димитровград, на която да поръча предпазните средства. Трябва да се вземе предвид, че всичко това се случва в началото на пандемията, когато намирането на предпазни средства от всякакъв вид беше много трудно. Жителите на село Светля успяват да закупят двеста маски, десет защитни гащеризона и тридесет защитни шлема, които даряват на спешните медици в Перник и на д-р Киряков от Първо вътрешно отделение на МБАЛ”Р. Ангелова”.

Кметският наместник споделя, че тя самата е правила и самостоятелни дарения на лекарите, които са и помогнали да се излекува от белодробна емболия. Те са се състояли в маски, шлемове и костюми. Понякога една такава болест идва в живота на човек, за да го превърне в една негова по-добра версия.

На 12 октомври 2020 година председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчва на Стефка Евтимова почетното отличие „Протегната ръка“, присъдено от Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България, на официална церемония по повод Деня на българската община, на която обявяват годишните си награди за 2020 година. Наградата е персонална и се присъжда за личен пример за това, как индивидуалните усилия на всеки са важни за общността и мотивират последователи да подпомагат общини и институции в усилията им за опазване здравето на гражданите. Поредното доказателство, че доброто никога не остава незабелязано, а дори и да не бъде веднага възнаградено, рано или късно всеки получава отплата за делата си - без значение дали са били добри, или лоши.

Инициативата на кметският наместник Стефка Евтимова е изключително благородна сама по себе си, но фактът, че тя е успяла да организира това във времена на пандемия, само може да предизвика още по-големи адмирации към нея. Аз се възхищавам на хора, които показват на света, че все още съществува човещина. Тази жена, успяла да събуди доброто в сърцата на своите съселяни, е пример за подражание. Иска ми се да вдъхнови още много хора да правят добрини. Защото без добро сме изгубени. Стефка Евтимова е Човек с главно „Ч“. Вярвам че, всички ние можем да бъдем такива, стига да изберем пътя към доброто.

Историята е показателна за това, че добро може да се направи винаги, дори и с не много средства, стига да има желание. „Нека не чакаме… „световен ден“, за да бъдем добри, празник за да обичаме и загуба, за да признаем чувствата си…! Света вероятно ще е далеч по-поносим, ако обичаме и сме по-добри Всеки ден!“.

Снимка: parliament.bg

Използвани източници: parliament.bg, perniknews.com, mirogled.com

Материалът е изготвен от Борислава Кирилова, ученичка в ГПЧЕ „Симеон Радев“, гр. Перник, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bgnoviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук