Ураганният вятър предизвика редица проблеми в цялата страна

1028 преглеждания

Жълтият код остава в четири области

Жълт код за бурен вятър и валежи от дъжд е обявен в четири области от страната в днешния ден. Опасно ще бъде времето в Бургаска, Кърджалийска, Хасковска и Ямболска област, информират от НИМХ при БАН.

Силните пориви на вятъра причиниха многобройни проблеми в страната в събота. Институциите се отзоваха на редица сигнали за паднали дървета и камъни, затрудняващи преминаването по транспортната мрежа. На места имаше откъснати части от конструкции и облицовки на сгради и дори паднали стълбове. Във врачанско жилищна кооперация останаха без покрив, чиито части нанесоха щети и по други сгради.  

Най-много проблеми бурният вятър причини с електрозахранването. По данни на ЧЕЗ, хиляди абонати бяха с нарушено или прекъснато електричество. Тази сутрин около 5000 абонати в Западна България останаха с нарушено захранване, по данни на компанията, цитирани от агенция „Фокус“. 2600 домакинства бяха без ток в област Благоевград, 2100 – в Софийска област, а близо 400 в София-град. Аварийните екипи на ЧЕЗ продължиха работа до отстраняване на проблемите и възстановяване на електрозахранването. По данни на електроразпределителното дружество към обяд навсякъде електрозахранването е възстановено.  

Метеоролозите очакват утре времето да се нормализира.

EspressoNews