Честита Първа пролет!

2398 преглеждания

Сезонът на възраждането и обновлението настъпва с пъстра палитра от цветове, стопля душите ни и носи надеждата за по-светли и по-добри дни

Днес посрещаме Първа пролет! Сезонът на възраждането и обновлението, който настъпва с пъстра палитра от цветове, стопля душите ни и носи надеждата за по-светли и по-добри дни.

Земята започва да се затопля след зимата, цялата природа се събужда за нов живот и разцъфтява с най-различни багри и форми. Свежа зелена трева, бели кокичета и разноцветни минзухари подават главата си и ни радват с уханието и красотата си.

Дните стават по-дълги, по-топли и по-приятни. Галещият допир на пролетното слънце подобрява настроението ни и внася радост в сърцата ни. Събуждането на природата напомня на всички ни за следващия шанс, който ни се дава, за да направим живота си по-щастлив. Да се събудим, да почистим домовете и умовете си от ненужните вещи и схващания, да подредим приоритетите си, да започнем на чисто. Да отворим сърцата си и смело да прегърнем новите предизвикателства и мечти.

Екипът на EspressoNews ви пожелава да бъдете здрави и целеустремени. Да поддържате нивото на серотонин и допамин високо и да не се предавате пред житейските несгоди. Нека пролетта ви напомни, че след всяка тъмна нощ идва светлото утро!

А за доза вдъхновение, вижте любимите ни цитати за пролетта:

"Когато пролетта дойде, дори фалшивата пролет, нямаше никакви проблеми освен къде да бъдеш най-щастлив. Единственото нещо, което можеше да развали един хубав ден, бяха хората. И ако можеше да не се ангажираш с тях, всеки ден нямаше граници. Хората винаги бяха ограничителите на щастието, освен онези малцина, които бяха точно толкова добри, колкото пролетта." - Ърнест Хемингуей, "И изгрява слънце"

***

"Ако хората не се обичат един друг, аз наистина не виждам каква полза би имало да имаме някаква пролет." - Виктор Юго, "Клетниците"

***

"Пролетта показва какво може да направи Бог с един мрачен и мръсен свят". - Виктор Крафт

***

"Въпреки прогнозата, живейте все едно е пролет." - Лили Пулицър

***

"Обожавам миризмата на дъжд и растящи неща." - Серина Ернандес

***

"Пролетта е сезон за душата - да възстанови силата си." - Лайла Акита

***

"Да, аз заслужавам пролет. Не дължа на никого нищо." - Вирджиния Улф, Писателски дневник

***

"Денят, в който Всевишният е създал надеждата, е вероятно същият ден, в който той е създал пролетта." - Бърнард Уилямс

***

"Пролетта ли идва?", попита той. "Каква е?"... Това е Слънцето, което грее върху дъжда и дъждът, който пада върху греещото слънце... ". Франсис Бърнет, "Тайната градина"

Знаете ли че?

Първа пролет е денят, през който настъпва пролетното равноденствие. Практически, пролетта настъпва на различна дата през месец март. Според Григорианския календар, въведен на 4 октомври 1582 г., една календарна година има 365 дни. На всеки 4 години се добавя един ден за компенсация – 29 февруари. На всеки 4 века се пропускат 3 високосни години (на всеки кръгъл век, който не се дели на 4 – напр. 17(00 г.), 18(00 г.) и 19(00 г.), а 20(00 г.) е високосна). Средната продължителност на григорианската година в 4 века е 365,2425 дни, в рамките на един век е 365,25 дни, а реалната астрономическа тропична година има 365,242374 дни. Т.е. всяко равноденствие избързва спрямо григорианския календар всяка година. Освен това часът на равноденствието зависи силно от това дали съответната година е високосна или не. Първа пролет през 2020 г. настъпва на 20 март в 03:50 часа.

По белязаните пътища към дома ме води сърцето

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук