В Драговищица отбелязаха Деня на Европа, Деня на Победата и празникa на Св. Николай Мирликийски Чудотворец

1124 преглеждания

На 9 май в село Драговищица бяха отбелязани три празника – съборът на селото и църковният празник на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, Денят на Европа и Ден на Победата.

Празникът в село Драговищица започна с литийно шествие до храм „Св. Николай Мирликийски“ и поднасяне на венци пред мемориалния комплекс, посветен на загиналите във войните за Национално освобождение и обединение на България.

В литийното шествие се включиха: ТШ „ЕмиДенс“ и МШ „Омая“ при НЧ „Георги С. Раковски 1928“, кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, кметът на село Драговищица – Албена Виденова, Председателят на ОбС-Костинброд – д-р Атанас Тенев, зам.-кметът – Александър Ненов, общинските съветници: Иван Иванов, Анна Радовска и Камелия Велкова, директорите на НУ „Отец Паисий“ – Юлияна Лозанова и на ДГ „Детелина“ – Румяна Аврамова, секретарят на читалището – Диана Михайлова и жители на селото.

Храмът „Св. Николай Мирлийски“ е обявена за паметник на културата от ІІ група с изключителна художествена стойност и е изключително ценен от драговищенци.

Водено от Йеромонах Леонтий шествието пренесе иконата на Св. Николай Мирликийски Чудотворец до центъра на селото пред мемориалния паметник. Там беше отслужена литургия и беше осветена новопоставената икона на светеца, закрилящ село Драговищица.

Събитието продължи с поднасяне на венци и цветя пред мемориалния комплекс, посветен на загиналите във войните за Национално освобождение и обединение на България. Венец от Община Костинброд поднесоха Трайко Младенов – кмет на община Костинброд и неговият заместник – Александър Ненов, венец от Общински съвет-Костинброд поднесоха д-р Атанас Тенев  председател и Иван Иванов – общински съветник, венец от кметство Драговищица бе положен от Албена Виденова – кмет на село Драговищица, както и венец от НЧ „Георги С. Раковски 1928“.

С песни и танци самодейците от читалището поздравиха жителите и гостите на празника. Кметът на община Костинброд и кметът на село Драговищица поздравиха всички присъстващи, като им честитиха  празниците.

„Ние, българите имаме утвърдено място в Европа. Ние сме колкото българи, толкова и европейци, но най-много сме православни християни. За това днес честваме с литийно шествие летния Никулден и почитаме Св. Николай Чудотворец. Като закрилник на село Драговищица!

Пожелавам Ви здраве и щастие. А от местната власт ние можем да обещаем инфраструктурни обекти. Започнахме да реализираме проект за  водопроводна мрежа, обновихме детската градина и училището, реновирахме здравния дом и най-важното създадохме място за нашите съграждани и пенсионерски клуб „Извор“. Въпреки трудностите през годините тази година ще продължим да строим в селото, защото село Драговищица е едно от истинските, български, християнски села в общината и страната ни!“ заяви кметът на община Костинброд пред всички присъстващи на площада в село Драговищица.

По традиция празникът завърши с кръшно българско хоро.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук