В Опицвет почетоха Света Неделя

302 преглеждания

Десетки жители на селото и населени места от община Костинброд се събраха пред храм „Св. Неделя“

На 7 юли, когато по традиция християните отбелязват деня на Св. Неделя, отец Желязко Симонов отслужи молебен за здраве и освети вкусен курбан, питки и погачи, приготвени от ръцете на сръчни домакини от Опицвет.

Десетки жители на селото и населени места от общината, сред които роднини, приятели и гости се събраха пред храм „Св. Неделя“ да запалят свещичка за здраве на светлия празник.

Черквата е построена 1857-59 г. като е осветена през 1861 г. Намира се в сърцето на село Опицвет. Черквата е реставрирана и съхранението й е под вещото ръководство на отец Желязко Симонов, кметският наместник на селото –  Гергана Величкова и църковното настоятелство. Кметът на Община Костинброд – Трайко Младенов, обеща както е било винаги досега в негово лице, за каквото е необходимо пълно съдействие и финансова подкрепа за храма от община Костинброд. 

Кметът Младенов пое ангажимента за реновирането на иконата на Света Неделя, която се намира на фасадата над входа на храма. На празника присъстваха и Венелина Манкова – секретар на НЧ „Разум 1922“, инж. Теодора Гогова и Александър Ненов – зам.-кметове на община Костинброд, Даниела Станкова – общински съветник, Емилия Костова – кметски наместник на село Богьовци, Искра Лазарова – кметски наместник на село Чибаовци, Добри Тодоров – кметски наместник на село Дръмша, Дреново и Понор, жители и гости на Опицвет.

Осветиха реновираното читалище в Опицвет

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук