Напредък по проект BGLD-1.004-0001-C02 „Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания“ по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“

736 преглеждания

Проект № BGLD-1.004-0001-C02 „Възстановителене център за деца с онкохематологични заболявания“ по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, продължава да се осъществява успешно и през 2024 г. и предоставя качествени услуги на своите потребители чрез финансовата подкрепа на ФМ на ЕИП 2014-2021 г., процедура BGLD-1.004-0001 „Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания“, договор за безвъзмездна финансова помощ № Д03-15/12.06.2020 г. и сключено допълнително споразумение № Д03-4/02.02.2022 г.

В изпълнение на дейност „Предоставяне на услугата ВЦДОХЗ“ през последно време бе въведена терапевтична сесия на открито, наречена "По пътя на думите". Тази идея беше вдъхновена от успешния опит на център Монтебело в Норвегия. Младежите с онкологични заболявания се включиха с голям ентусиазъм в групово кулинарно ателие с шеф Гичка Красимирова, където приготвиха баница с тиква и вкусни хелоуински сандвичи. В същото време те развиваха своя творчески потенциал, като се занимаваха с декупаж върху дървени дъски и изработваха мини албуми за снимки.

В рамките на семейните занимания, семействата се включиха в забавни игри, като "Познай ме, аз съм" и "Да си направим лодка", които създадоха уникални моменти на сътрудничество и забавление.

В програмата на центъра присъстваха и различни арт-ателиета, включително изработка на фигурки от мъниста, цветя от пластмаса, украшения с техниката иглонабиване и коледна украса.

Спортната програма също играеше важна роля в ежедневието на центъра, като предоставяше на децата и възрастните възможност за физическа активност и забавление. Водените от майстор на спорта занимания включваха сутрешна гимнастика, водна аеробика, велопреходи, тенис на маса, стрелба с лък, футболни и волейболни турнири.

Посетителите на центъра оцениха високо престоя си там и услугите, предоставяни в него. Те изразиха благодарността си за получената подкрепа и заявиха желанието си отново да посетят центъра.

През октомври 2023 година в изпълнение на дейност Проучване на добри практики по проекта, сформираният екип на Възстановителния център посети Montebellosenteret в Норвегия. Това посещение им даде възможност да проучат добри практики и опит в областта на рехабилитационните центрове за деца с различни заболявания, включително онкологични заболявания.

Успешно продължават да се изпълняват и останалите дейности в проектното предложение: Създаване на екип за управление на проекта; Публичност и информираност; Одит на проект № BGLD-1.004-0001-C02 „Възстановителене център за деца с онкохематологични заболявания“.

Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук