Проведе се единадесетото издание на фолклорния фестивал „За пояс“

823 преглеждания

Фолклорният празник изпълни село Петърч с красотата на българския фолклор

На 23 септември, в костинбродското село Петърч, се проведе единадестото издание на фолклорния фестивал „За пояс“. Организатор на събитието е НЧ „Нов живот 1919“, с подкрепата на Кметство Петърч и Община Костинброд.

И тази година, фестивалът започна литургия за здраве и дефиле, в което се включиха над 100 любители на любители на фолклора, приятели и гости на селото. Облечени в народни носии, участниците в дефилето преминаха от храм „Св. Георги Чудотворец“ до центъра на Петърч. В дефилето взеха участие и кметът на село Петърч – Борислав Борисов, Младен Маринов – Народен представител от 49-то НС, ръководството на община Костинброд, в лицето на кмета Трайко Младенов, председателят на ОбС-Костинброд – д-р Атанас Тенев и зам.-кметът на община Костинброд – Александър Ненов.

Отец Желязко Симонов отслужи водосвет за здраве и поръси със светена вода всички малки и големи, участници и организатори и пожела фестивалът да се организира още дълги години.

Кметът на село Петърч – Борислав Борисов даде начало на фестивала „За пояс” и заедно с председателя на читалището и секретарят наградиха заслужили деятели за организацията или за помощта си този фестивал да се превърне в един от най-посещаваните фолклорни фестивали в София област. Специални поздравления и благодарности бяха отправени и към Таня Стоянова, която преди 11 години, заедно с тогавашния секретар – Надежда Михайлова, подкрепени от кмета на Петърч, създават фестивала „За пояс“. Г-жа Стоянова от години живее в САЩ, но това не пречи всички да й благодарят от сцената на ФФ „За пояс“. Поздравления за нейната работа получи нейният баща и общински съветник – Димитър Найденов. Водещ на събитието бе Рангел Вангелов, който е част от „За пояс“ и сред основните деятели за неготово провеждане от създаването на фестивала.

Всички присъстващи бяха поздравени Младен Маринов – народен представител от Софийска област: „Радостно е, че има толкова млад народ, който подкрепя и следва истински българското! Бъдете благословени! Честит празник на всички в Петърч и бъдете здрави още дълги години, за да съхранявате нашите народни обичаи!”.

Кметът на община Костинброд – Трайко Младенов поздрави всички и заяви, че предстоят важни инфраструктурни обекта за китното село. Най-приоритетни са канализация, пречиствателна станция и физкултурен салон в основното училище. Кметът заяви, че е помогнато на НЧ „Нов живот 1919“ с 70 хиляди лв. за финансова корекция по проект: „Живи“ пари, които можеха да бъдат предназначени за нещо друго, Общината ги предостави на читалището, за да може културният живот в селото да продължи да се развива с бурни темпове и да не се допуска читалището да потъне в тежки финансови задължения и съдебни дела”.

На сцената на централния площад в село Петърч се изявиха групи и индивидуални изпълнители от община Костинброд и Софийска област.

Ансамбъл „Релакс“ при НЧ „Нов живот 1919” с. Петърч, с ръководител Иван Александров показаха като домакини най-добрите си фолклорни танци и доказаха, че шопската фолклорна област е една от най-разнообразната и богата.

Сред официалните гости на събитието бяха: Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, инж. Теодора Гогова и г-н Александър Ненов – зам.-кметове на община Костинброд д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет-Костинброд, общинските съветници: Марияна Кръстанова, Димитър Найденов, Мариян Младенов, Иван Иванов, Димитър Григоров, Анелия Велева. На фестивала присъстваха и много приятели, и гости на селото, сред които Младен Маринов – народен представител от 49-то НС и Младен Младенов – кмет на район Връбница, Столична община.

Повече снимки от събитието, можете да разгледате ТУК.

Източник и снимки: Община Костинброд