ФК „Петърч“ – 10 години по пътя към успеха и обичта към футбола

1099 преглеждания

Честит празник!

На 20 юли, ФК „Петърч“ (село Петърч) отбелязва своя 10-ти рожден ден. Това е специален ден за всички свързани с отбора, които създадоха и продължават да пишат новата историята на клуба.

Историята на ФК „Петърч“ започва още през 30-те години на миналия век, като точната дата на основаването на клуба не е ясна. След десетилетия, в които спортът в селото е занемарен, на 20 юли 2013 година, клубът е официално възстановен, а на 15 септември същата година се завръща активно на футболното поле и започва да пише новата си история. Възстановяването на отбора става реалност благодарение на кмета на Петърч – Борислав Борисов, подкрепата на радетели на футбола в лицето на Боби Симеонов, Георги Кръстанов, приятели на Петърч, както и безценната помощ и съдействие на Община Костинброд. Единодушно за президент на клуба е избран шампионът по футбол Петър Цветанов. Първият треньор, в новата история на клуба, е Бисер Цветанов.

След възстановяването си, клубът преживява изключителни моменти, вдъхновявайки цялото село. Започвайки със състав само от местни момчета, отборът се представя прекрасно в дебютния си сезон и завършва на второ място в групата.

За десетте години от възраждането си, статистика за футболния клуб показва, че Борислав Борисов и Георги Георгиев са сред водещите голмайстори, Веско Петков и Станислав Петров имат най-много мачове, най-много мачове с капитанската лента има Станислав Петров. С най-много голови подавания са Пресиян Първанов (Бекъмчето) и Павел Стоянов. Марио Стоянов с най-много голове от статични положения, а Янко Димитров (първия полусезон), Димитър Иванов (Ваеца) и Богослав Тодоров са тримата с най-дейно участие, в двата сезона завършили с купи за ФК „Петърч“.

В своята история Петърч са печелели окръжната група през 60-те и са участвали в зоните (тогава регламента е бил А група, Б група, В група, зони, Окръжни групи).

За сезон 2019/2020 г. ФК „Петърч“ стана областен първенец, а през 2023 г., тимът стана безапелационният шампион на ОГ София 22/23 Западна подгрупа.

ФК „Петърч“ е активен участник в благотворителни събития и подкрепя обществените инициативи в селото.

Екипът на EspressoNews честити празника на всички, свързани с ФК „Петърч! Нека новият сезон продължи да бъде успешен и изпълнен с големи спортни постижения! Нека страстта към футбола  продължава да ви вдъхновява и да ви води към нови победи!

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук