Поглед с любов е поглед към доброто

1560 преглеждания

Есе на Цветелина Бинева, ученичка в НЕГ „Гьоте“, гр. Бургас

Нашият поглед!

Поглед слънчев, устремен към бъдещето и доброто!

Поглед към една невинна душа със сърце на българско дете!

Погледът на нашето поколение носи нагласата да озари и даде криле на нацията ни, за да процъфти българското на длъж и шир!

Къде е Доброто? Как изглежда то?

Аз чувам неговия глас, който ми нашепва: Огледай се, погледни встрани, погледни назад, погледни в далечината! Аз съм Доброто - тук и винаги с теб!“.

Доброто е навсякъде! То е най-вече в нас. В  усмивката, с която озаряваме като слънчев лъч хората около себе си. В помощта, която предлагаме на възрастната съседка с тежките пазарски торби. В готовността да отстъпим мястото си в автобуса на някого, който е по-възрастен или по-уморен от нас. Ние носим доброто във всяка наша постъпка, във всяко начинание, действие, пътуване. С доброто докосваме и нашите близки, и дори непознати хора. С блага дума и добра душа отваряме сърцето на ближния, отнемаме болката му и даваме надежда, че нещо по-хубаво му предстои.

Ако сме създали умението да правим това и то да ни носи радост, значи сме се научили да бъдем щастливи и да даваме щастие!

Нашето поколение като че ли долавя отвсякъде и приема като свое клишето ,,живей за момента“. Звучи емоционално и ни кара да усетим нагласата, че нищо не трае вечно и не си заслужава да пилеем времето, което ни е дадено от Бог. Грешим, като не се вслушваме в съветите на по-мъдрите ни близки. Но доброто винаги протяга ръка за помощ като стар приятел и тихо прошепва, за да ни успокои: ,,Бъди разумна! Довери ми се! Най- красивата душа е на честния, благ и разумен човек.“ Та нали в това е смисълът на еволюцията! Да се поучим от нашите грешки, да не допускаме същия кръговрат да се повтори, да зачеркнем възможността да сме безразсъдни.

А колко е важен погледът към бъдещето! С него визуализираме нашите амбиции и градим пътя, по който с малки, но решителни и бодри крачки вървим напред и превръщаме перспективата в реалност. Постоянният труд и отдаденост ни водят към осъществяването на мечтите ни.

Да погледнем към доброто, означава да открием нашият собствен потенциал и как с него можем да накараме заобикалящия ни свят да разцъфне, а мирисът на успех да се задържи и никога да не настъпи мразовитата зима на безнадеждността и отчаянието. Дали за потенциала главна роля не играят родителите, които дават пример на децата си как трябва да се отнасят към останалите хора. След време безгрижните години ще са отлетели като прелетни птици и възпитанието на вече порасналите малчугани ще покаже резултата си. Да се възпитава с добро, не означава само да показваме на децата, че добрите постъпки понякога биват забелязвани и възнаградени. Точно обратното. А защо ли?

Трябва да изградим индивид, който да цени всичко: и доброто, и лошото. Да не очаква нищо в замяна, а просто да изпитва радост от това, че е направил деня на някого по-пъстър, да покаже уважение, да му даде кураж и глътка обич.

Нашите учители са хората, които ни дават не само знания, но и ценни съвети. Показват своята житейска мъдрост през призмата на обучението. Те желаят от нас да покажем старание и упоритост. Така децата се вдъхновяват да творят и помагат още повече. И мисля, че тези две качества - старание и доброта са възможно най-ценните в един човек.

Навсякъде можем да видим доброто. Важно е с какви очи гледаме на хората и света. Каква е нагласата ни. Както се казва, да бъдем оптимисти, а не песимисти и да виждаме, че „чашата е наполовина пълна“.

Да речем, можем да дадем пример с успелите хора. По-голямата част от обществото мисли, че по пътя към успеха стоят твърде много бариери, че всичко е нагласено, че е лесно да постигнеш нещо само ако познаваш достатъчно хора с влиятелни позиции. Но не винаги нещата стоят по този начин. По-често, това, че някой се е издигнал и е успял, е резултат от часове работа и безброй лишения. Успелите хора не водят празни приказки, те действат. Не показват пътят към успеха, а директно резултата и така у другите остава впечатлението, че е много лесно е да станеш успешен!

За жалост много умни, талантливи и мили млади хора напускат пределите на отечеството, за да търсят по-добри възможности за реализация в чужбина. Напълно обяснимо е. Търсят доброто извън пределите на родината. Дори и пред моите очи мисълта да уча извън България, минава като лента от филм. Напълно сигурна съм, че осъществената мечта ще празнува в мен. Но знам, че въпреки това, в мен ще цари една буря от носталгични чувства към моите близки, град и родина, които заемат най-значимото място в сърцето ми. Затова, придобивайки повече знания някъде по света, упражнявайки език, различен от родния и сблъсквайки се с различна култура, смятам, че ще мога да придобия по-мащабен светоглед. Мирисът на казанлъшките рози, нежният полъх на морето и лекият бриз в родния ми Бургас ще ме върнат в моята прекрасна страна - България, където ще живея в едно общество от амбицирани за красив и смислен живот хора.

Да остави поколение след себе си също е една от основните мисии на всеки човек. Не само да даде на света нов живот, но и да го възпита и отглежда да бъде добър и учтив към всички хора, независимо дали са бедни или богати, красиви или грозни, подслонени или бездомни.

На моята малка, но пълна с амбициозни и целеустремени млади хора България, мога да погледна само с доброта. Нека всеки млад човек се замисли как би могъл да посее семе на надежда и любов в пределите на нашата плодовита страна и заедно да се радваме на бъдещи успехи, постигнати с усърдие и труд.

Добрината във всичките си измерения докосва всеки, който желае да се докосне до нея! Добрината в човека пренася добрия тон и в природата - грижата е взаимосвързана. Ние я създаваме и проектираме отражението й, което се връща отново към нас с още по-силна светлина! Смисълът да живеем с по-голяма вяра, доверие и любов и да създадем свят, в който, както Богдана Карадочева пее: „ако до всяко добро същество, застане поне още едно“, ще бъде небивал живот. Аз вярвам, че това е не просто възможно, а неизбежно! Хората вече осъзнават, че в този кратък човешки живот истински важните неща са много малко и затова са безценни. Вярата, надеждата и любовта в нас и около нас носят смисъл и щастие на съществуването ни.

Поглед с любов е поглед към доброто!

Материалът е изготвен Цветелина Бинева, ученичка в НЕГ „Гьоте“, гр. Бургас, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bg, noviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук