Вдъхновяващи участници и каузи на форума „Да съчетаеш любовта към природата с професията - възможно е!“

723 преглеждания

Форумът се проведе в рамките на съпътстващите събития на „Байк и Рън за Чепън“ 2020

Граждански организации, фирми и институции се включиха във Форума „Да съчетаеш любовта към природата с професията - възможно е!“. Събитието е организирано по проект „Бъдещи природозащитници - Свързване на управлението на европейския природен капитал с теренното изследване“, финансиран по програма „Еразъм +“ на Европейската комисия по направление К2 Стратегически партньорства и е посветено на възможностите за кариерно развитие в областта на опазване на околната среда.

Младите експерти, успешно преминали двугодишната програмата за професионално развитие за студенти „Бъдещи природозащитници“, местни и гости на град Драгоман имаха възможност да се запознаят отблизо с многобройни дейности по опазване на околната среда и корпоративна социална отговорност, които се изпълняват в България.  

В изложението  се включиха представителите на Ттек - американска аутсорсинг компания, специализирана в сферата на обслужването на клиенти, които разказаха повече за корпоративната социална политика на Hewlett Packard и затова как големите фирми се справят с предизвикателства като рециклиране, енергийна ефективност, климатични промени и др.

Десислава Алексова от фирма Креативо.ком също сподели своя богат опит за успешното съчетаване на туризма с опазването на природата и какво е необходимо за изграждане на добър имидж на една туристическа дестинация.

Със свой щанд присъстваше и Националния природонаучен музей - единствената национална институция, пряко ангажирана със съхраняването на научни колекции от живата и неживата природа от България. Нейният представител биологът Виолета Желязкова привлече вниманието на младите студенти и докторанти към това каква заплаха за дивата природа представлява патогенното замърсяване. А прилепната изследователка Антония Хубанчева ги вдъхнови с неспирния си ентусиазъм и с дивите си истории за едни от най-отдалечените кътчета на земята, които е посетила по време на мисиите си.

Във форума участваха и граждански организации като К.А.Ж.И -  българската организация за защита на животните и околната среда, фокусирала дейността си върху борбата срещу някои от най-жестоките методи в животновъдството; Сдружение за дива природа БАЛКАНИ и Грийнтийм, които допълниха богатата палитра от дейностите за опазване на околна среда с вълнуващи разкази и споделен опит за това как се организират публични, доброволчески и дарителски кампании с хиляди последователи за каузи.  

Форумът „Да съчетаеш любовта към природата с професията - възможно е!“ беше част от съпътстващите събития на състезанието за планинско бягане и колоездене Байк и Рън за Чепън, което в 9-тото си издание прегърна една благородна кауза - възстановяване на Драгоманското блато.

На 22 януари 2020 г. голям пожар унищожи около 80% от растителността в Драгоманското блато като напълно унищожи изградените от СДП БАЛКАНИ с много доброволчески труд и дарения дървени пътеки и кула за наблюдения на птици.  „Байк и рън за Чепън” изигра важна роля в цялостната фондонабирателна кампания на Сдружение за дива природа “Балкани” като събра над 3000 лв. от таксите за участие на над 500 колоездачи и бегачи, дошли да премерят сили в различните дисциплини.

Въпреки усложнената епидемиологична обстановка, която наложи отлагането на “Байк и рън за Чепън”, състезанието ще бъде запомнено без инциденти, висок спортен дух и много настроение. Над 1000 състезатели и зрители преживяха един запомнящ се спортно-екологичен ден, от който си тръгнаха със страхотни награди, усмивки и с топлото чувство, че са направили едно добро – за природата и за хората, които скоро ще могат отново да се радват на Драгоманското блато - най-голямата карстова влажна зона във вътрешността на страната, една от 11-те влажни зони с международно значение в България и дом на десетки видове птици.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук
 
 
 
 

Тагове