В ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Реброво се проведе обучителен семинар по профилактика на оралните заболявания

1356 преглеждания

Лектор на семинара бе д-р Стефалина Чинарска - регионален координатор по НППОЗД за София област

Във връзка с Националната програма на Министерство на здравеопазването „Профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 год.“ на 13 ноември, в ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Реброво се проведе обучителен семинар по профилактика на оралните заболявания. Семинарът е част от мероприятията, които са заложени в програмата с оглед нейното популяризиране сред обществото. ОУ „Д-р Петър Берон“ е сред малкото училища в областта и единствено в региона, в което се проведе подобна инициатива. Гост-лектор на семинара бе д-р Стефалина Чинарска - регионален координатор по НППОЗД за София област. Тя проведе обучението на два етапа:

Първи етап бе предназначен за децата от детската градина, на които д-р Чинарска извърши практическо обучение на методите на оралната хигиена и нагледно показа как би трябвало да се мият зъбките. За целта използва специално изработен макет, като след нейната демонстрация децата сами споделиха наученото.  

Втори етап бе за учениците от училището, на които д-р Чинарска направи мултимедийна презентация. Учениците също имаха възможност нагледно да покажат какви са правилните техники за измиване на зъбите.

Дискутирана беи темата за здравословното хранене и правилният подбор на храни и напитки, като един от водещите фактори за здрави зъби.

На обучението освен ученици присъстваха учители, възпитатели, помощен персонал, представители на родителските настоятелства, медицински специалисти.

Родителите, които посетиха мероприятието, проявиха интерес към силантите като част от комплексната профилактика на зъбния кариес и тяхната полза за израстването и запазването на здрави зъби при децата.

EspressoNews

Снимка: Община Своге