Почина голямата българска актриса Татяна Лолова

130 преглеждания

Загубихме невероятната Татяна Лолова! Харизматична, обаятелна, истинска, емоционална, блестяща – не само на сцената, а и в живота!

Голямата българска актриса Татяна Лолова е починала снощи. Царицата на комедията ни напусна на 87-годишна възраст. Великата Лолова е починала в столичната болница "Пирогов" след усложнение от коронавирус.

"Загубихме невероятната Татяна Лолова! Харизматична, обаятелна, истинска, емоционална, блестяща – не само на сцената, а и в живота! Актрисата и фурията, за която нямаше недостъпно човешко чувство, макар най-много да предпочиташе да ни усмихва, защото всяка роля минаваше през голямото й сърце, а то бе изпълнено с грижа за ближния. Убедени сме, че звездата й ще продължи да свети ярко в духовните пространства на България, защото за великите таланти няма граници и забрава.", пишат от Министерството на културата на официалния си уебсайт.

Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Майка ѝ е от руско-украински произход, а баща ѝ Желязко Лолов е счетоводител, но неговият братовчед съименник е известен театрален актьор в Пловдив. Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори.

През 1955 – 56 г. играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. От 1977 – 1989 г. е в театър „София“, след което се завръща в Сатиричния театър през 1989.

Играе и на сцената на Театър 199, където отбеляза 10 години на хитовия моноспектакъл Duende по текстове на Румяна Апостолова, Лорка и др., режисьор Съни Сънински – в историята са записани над 300 изиграни представления в България и чужбина. Лолова играе в спектакъла до 2017 г. В Театър 199 също играе в постановките „Старомодна комедия“ от Алексей Арбузов и „Нищо не помня“ от Артър Милър. Нейните отпечатъци могат да бъдат видени на Стената на славата пред Театър 199.

Татяна Лолова е актриса с широк диапазон на комедийно-сатиричното изображение – от фарса и буфонадата до гротеската и сатирата. Въпреки хиперболата и иронията, използвани от нея при изграждането на образите, те са правдиви и въздействащи.

Играе Агафия Тихоновна („Женитба“, Н. В. Гогол), Татяна Алексеевна („Юбилей“, А. П. Чехов). Член е на Съюза на българските филмови дейци (1987). Написва автобиографичната книга „1/2 живот“. Лолова е омъжена за Светослав Светославов от 1963, който почива на 26 декември 2018 г.

Някои от наградите и отличия на актрисата:

  • Заслужил артист (1972).
  • Народен артист (1986).
  • Орден „Кирил и Методий“ – III степен (1963).
  • „Награда на Съюз на артистите в България за женска роля“ за (Лидия Василевна) в постановката „Старомодна комедия“ (1977).
  • „Награда на Съюз на артистите в България за женска роля“ за (Уини) в постановката „Щастливи дни“ (1992).
  • „Аскеер за женска роля“ за (Уини) в постановката „Щастливи дни“ (1992).
  • „III награда за актьорско майсторство“ на I национален преглед на камерните театрални постановки (Враца, 1977).
  • Наградата за женска роля за ролята на (Ангелина) във филма „Авантюра“ на фестивала Златната ракла (1992).
  • Орден „Стара планина“.

Espresso News изказва искрени съболезнования на семейството и близките на Татяна Лолова. Дълбок поклон!

Снимка: Vassia Atanassova - Spiritia

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук