На днешния ден: Родена е София Лорен

487 преглеждания

Тя е призната е за една от най-красивите и стилни жени в историята

На 20 септември 1934 г. в Рим се ражда София Вилани Шиколоне, позната по целия свят с артистичния си псевдоним София Лорен. Гранд дамата на италианското и световно кино има в кариерата си изиграни над 100 екранни роли.

Тя снима със световни имена в киното и режисьори от Италия, САЩ, Франция и други страни, в продължение на над 60 години и се доказва като една от най-широкоспектърните актриси в историята на киното.

На екрана си партнира с емблематични актьори в лицето на Грегъри Пек, Джон Уйен, Франк Синатра, Антъни Куин, Жан-Пол Белмондо, Марчело Мастрояни, Кристъфър Плъмър, Омар Шариф, Кларк Гейбъл, Марлон Брандо, Ричард Бъртън, Мартийн Шийн и много други.

Призната е за една от най-красивите и стилни жени в историята. Притежава много филмови награди, сред които два Оскара, Златен Глобус, Сезар, Златна Мечка, награди от редица международни филмови фестивали и др. През 1994 г. на Алеята на славата в Холивуд е открита звезда под номер 2000, на името на София Лорен.

Легендарната италианска актриса е омъжена и живее 50 години с филмовия продуцент Карло Понти, с когото имат двама сина.

Освен със своя талант, класа и красота, София Лорен е известна със участието си в редица обществени каузи, . През 1992 г. е избрана за посланик на добра роля и е едно от лицата на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

През 1999 г. Американският филмов институт включва Лорен под Номер-21 в класацията на най-големите жени звезди на класическото холивудско кино.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук