На днешния ден: Родена е Невена Коканова

799 преглеждания

През 1999 г. е удостоена с орден „Стара планина“ – I степен

На 12 декември 1938 г., в град Дупница е родена великата българска филмова, телевизионна и театрална актриса Невена Коканова. Тя остава незабравима със своето умение да се превъплащава в сложни роли и характери и с ролите си в емблематичните за българското кино филми – „Тютюн“, където играе Ирина, „Отклонение“, където играе Неда, „Момчето си отива“, където играе Тинчето и разбира се с ролята на Лиза в „Крадецът на праскови“.

1

Невена Коканова е родена в семейството на преселници от Македония и е потомка на рода на митрополит Натанаил Охридски. По бащина линия е правнучка на революционера Георги Манджуков, а дядо и Спас Манджуков и баща и Богдан Коканов са офицери от българската армия преди 1944 г. След комунистическия преврат на 9-ти септември, баща и е арестуван, репресиран и въдворен в Белене. След като е освободен се препитава като общ работник по строежите.

По майчина линия, Невена Коканова е истински аристократ и е потомка на австрийския аристократичен род  фон Хелденберг, като майка и Елеонора Коканова държи и често разговаря с дъщеря си на немски.

Невена е артистична натура и без да има образование на драматична актриса, още на 18 години кандидатства и е приета в трупата на Ямболския драматичен театър. През същата 1957 г. е открита и за голямото кино от режисьора Янко Янков, който и дава ролята на Ема във филма „Години за любов“. Следват десетки роли в киното, театъра и телевизията, в които Невена Коканова се утвърждава като актриса с изключителни умения и се превръща в любимка на родната публика.

Получава признанието и на филмовата гилдия като е отличавана многократно за своите роли с награди за „Най-добра женска роля“ за Ирина от филма „Тютюн“, Неда от филма „Отклонение“, Лиза от филма „Крадецът на праскови“, Греда от филма „С дъх на Бадеми“, Тинчето от филма „Момчето си отива“, Николина Бонева от филма „Най-добрият човек, когото познавам“. Има и награди за принос в развитието на българското кино и за изключителен принос в българското кино, както и за цялостно творчество. През 1999 г. е удостоена с орден „Стара планина“ – I степен.

В своята кариера тя работи с най-големите български режисьори – Янко Янков, Въло Радев, Рангел Вълчанов, Гриша Островски, Любомир Шарланджиев, Никола Корабов, Людмил Кирков и др. Екранни партньори в киното и телевизията са и били Раде Маркович, Антон Гочев, Стафан Данаилов, Коста Цонев, Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Тодор Колев и много други.

За публиката тя е истинска звезда, като днес паметта и се почита с учредена на нейно име награда за творчески дебют на актриса, театърът в Дупница носи нейното име. В Ямбол, ежегодно се провеждат театрални празници „Невена Коканова“, а читалището в село Иглика също носи нейното име.

Невена Коканова е омъжена за режисьора Любомир Шарланджиев и имат една дъщеря – Теодора Шарланджиева. Великата актриса си отива от този свят през 2000 г., преди да навърши 62 години, след боледуване от рак.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук