На днешния ден: Отбелязваме международния ден на бижутера

296 преглеждания

За родина на ювелирното изкуство се счита Древна Елада

На 31 януари празнуваме Международния ден на бижутера. Той е посветен на една от най-древните и носещи красота професии. Бижутата, в най-различните им разновидности съпътстват човечеството от най-дълбока древност и изразяват човешкия стремеж към красивото. Първите бижута са изработвани от достъпни материали като миди, раковини, различни видове кости на убити животни, дърво и др. За родина на ювелирното изкуство се счита Древна Елада, където започват да съчетават и правят накити и украшения от благородни метали и вложени в тях скъпоценни или полускъпоценни камъни.

Античният свят достига до невиждани висоти в обработката, идейното разнообразие и богатство на създаваните бижута, като запазените съкровища изумяват със своето изящество, естетика, прецизност и сложност на изработката, ценност и изобилие на вложените материали. При това, без да се разполага с технологиите и инструментите на новото време. Не по-малко пищни и изящни са и бижутата, създадени през средновековието, за да украсяват и демонстрират богатството и позицията на владетели, аристократи и техните дами.

И днес, бижутерската професия е ценена и уважавана, майсторите ювелири имат своя престиж и са търсени, независимо от наличието на технологии и процеси за производство на бижута.

Нашите земи, също се славят със специалното отношение към златото, благородните метали и бижутата. Счита се, че първото обработено злато и създадени от него украшения и бижута са създадени преди около 6000 години, на територията на днешна Варна. Съкровището от Варненския халколитен некропол е признато в целия свят за най-старото обработено злато.

1

Траките също са майстори на ювелирното изкуство, като изключително впечатляващи са създаваните от тях фибули, златни венци, различни видове женски накити, погребални маски и др. 

2

През Средновековието, по време на Първото и второто Българско царство, открити при разкопки накити, както и запазените изображения на български благородници и владетели, показват уменията на майсторите на бижута през този период от българската история.

Ето и още няколко любопитни факти от историята на бижутерството:

Най-старото намерено бижу е на близо 75 000 години. То представлява колекция от 41 черупки на охлюви, пробити в единия край, които може да се нанизват като накит или гривна. Открити са през 2004 г. на територията на ЮАР. Те са с 30 000 години по-древни от считаната до тогава огърлица от мъниста на възраст 45 000 години. На територията на днешна България и Турция, са откривани също бижута на възраст на 40 000 години.

Най-големият диамант също е открит в Южна Африка. Както EspressoNews.bg вече писа, това е диамантът  „Кулинан“, който тежи 621,2 грама или 3106 карата. От него са създадени част от бижутата, украсяващи кралските регалии на Британското кралско семейство.

Първото добре документирано свидетелство за използване на пръстен с диамант за годеж е от 1477 г. Ерцхерцог Максимилиан I подарява такъв на своята бъдеща съпруга Мария Бургундска. Това се превръща в добър маркетинг за този тип бижута и става обичайна практика за по-състоятелните хора да подаряват годежни пръстени с диамант на своите избраници. Днес, това е световна традиция, разпространена сред всички социални групи.

Най-скъпата огърлица в света е представена на изложение на бижута в Сингапур, през 2013 г. Тя е известна с името L'Incomparable (Несравнимата) и е създадена ювелирна къща Mouawad. В центърът и има жълт диамант от 407 карата, окачен на верижка от розово злато с 90 бели диаманта с тегло около 230 карата. Оценена е на 55 млн. долара. 

3

Най-скъпото бижу за филм е носено от австралийската актриса Никол Кидман във филма „Мулен Руж“. То представлява димантена огърлица с 1308 диаманта вложени в нея и е на стойност от един милион долара.

Честта да бъде притежателка на най-скъпия годежен пръстен в света се пада на Марая Кери. Пръстенът, подарен на Кери от Джеймс Пакър, струва зашеметяващите 10 милиона долара. Двойката така и не се ожени, доказвайки, че цената на пръстена не е гаранция за успеха на връзката.

Годежният пръстен на принцеса Даяна често се посочва като най-разпознаваемото бижу на 20-ти век. Емблематичният 12-каратовият овален цейлонски сапфир, заобиколен от 14 диаманта и поставен в 18-каратово бяло злато, сега се носи от Кейт Мидълтън.

Интересни факти за бижутата

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук