Е-байк и нова кауза в Байк и рън за Чепън 2022

596 преглеждания

Тази година състезанието обяви подкрепата си за изследване и защита на птиците край Дуранкулак

През 2022 г., състезанието по планинско бягане и колоездене „Байк и рън за Чепън“, организирано от магазини „Стената“ и Община Драгоман, навлиза във второто си десетилетие. На 15 октомври, край Драгоман предстои 11-то издание, в което отново се очаква да се регистрират над 800 бегачи и байкъри, решени да демонстрират висок състезателен дух сред красивата природа на Чепън планина и Драгоманското блато.

Навлизайки в юношеска възраст, надпреварата продължава да се променя - тази година колоездачите ще могат да се включат в набиращата популярност дисциплина Е-байк с маратонска дистанция 44 км за любителите на електрическите колела. Останалите дисциплини остават непроменени с разликата, че тази година колоезденето не носи точки в класирането на Български колоездачни серии. Регистрацията за всички категории е отворена на chepan.stenata.com/register като ранната регистрация продължава до 15 юни.

Вече трета година „Байк и рън за Чепън“ състезанието остава предано на природозащитните каузи като тази година официално обявява своята подкрепа в дългогодишна инициатива за изследване и защита на птиците, чиито естествени местообитания сред дивата природа и край водните басейни са поставени под сериозна заплаха:

Тази година 5 лв от всяка стартова такса ще бъдат дарени за Опръстенителен орнитологичен лагер Дуранкулак 2022 г., провеждан ежегодно от 2019 г. Съвместно от НПМ-БАН, ИБЕИ-БАН, СДП „Балкани“, Фондация ЛЬО Балкан и Патрик Бергкамп – опръстенител на птици от Холандия. За каузата ще бъде дарена и 50% от стойността на продажбите на традиционната кърпа Buff, с уникален дизайн за всяко издание на Байк и рън за Чепън, който тази година е поклон пред пъстрото птиче царство. Красивият Buff, дело на художничката София Попйорданова, ще може да бъде открит в магазина на Национален природонаучен музей, както и в магазини „Стената“ след средата на август.

„Байк и рън за Чепън“ продължава да помага на СДП „Балкани“ и АПБ в ключовите им дейности по възстановяване инфраструктурата на Драгоманското блато и опазването на столетни дървета. Така състезанието оставя вярно и на главната си мисия, заложена при създаването му - подкрепа на активния начин на живот, популяризиране на бягането и колелото като екологични начини на придвижване и популяризиране на красивия драгомански регион като възможност за екологичен туризъм в близост до столицата. Всичко това ръка за ръка с винаги отговорно отношение към природата.

Какво представлява и защо е важно опръстеняването на птици?

Основният фокус на опръстенителния лагер е изследване миграцията на птиците по Западночерноморския прелетен път „Виа Понтика“. Това се прави чрез опръстеняване на птици - един от най-простите и същевременно важни методи за изучаването на птиците и тяхната миграция. Това своеобразно маркиране позволява да се следи както движението им в рамките на дадена територия, така и миграцията на дълги разстояния от и до техните места за зимуване. Опръстеняването често е и единственият начин да се наблюдава продължителността на живота при птиците и възрастта, в която достигат полова зрялост и започват размножаване. Благодарение на него се генерират данни за степен на оцеляване, причини за смърт, възраст и размер на популацията за даден вид птица.

Други цели на лагера са обучението на нови изследователи и опръстенители на птици, както и на доброволци от всички възрасти в изучаване и опазване на природата. Вижте повече за Опръстенителен лагер Дуранкулак тук.

Байк и рън за Чепън

Уебсайт:

Chepan.stenata.com

Facebook

https://www.facebook.com/Bike4Chepan

Instagram

https://www.instagram.com/

Официално Facebook събитие

https://www.facebook.com/events/918150372162014

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук