"Кафе на знанието #Свободен ли си?"

1352 преглеждания

"Кафе на знанието #Свободен ли си?"

За втора поредна година регионална библиотека „Христо Ботев” Враца, организира „Кафе на знанието#Свободен ли си?”. Събитието бе открито на 26 февруари и ще продължи до 2 март. Инициативата е посветена на националния празник  Трети март - Ден на Освобождението на България от османско владичество.

В първия ден на събитието, въпреки снежните преспи и минусови температури, десетокласници от СУ „Козма Тричков” участваха активно в програмата на инициативата, която включваше дискусия по теми, свързани с представата на младите хора за родината и свободата.

На тазгодишното „световно кафене” участниците бяха разделени на три групи, като на всеки екип бе дадена тема за дискусия, която да представи по креативен и иновативен начин. Темата на екип едно бе - „Свободен ли си?/Какви са представите на младите хора за свободата?”. Екип номер две работи върху - „Българските символи-моя гордост”, а екип номер три представи - „Моята България в три думи”.

Младежите разполагаха с кадастрон, химикали и цветни маркери. Имаха на разположение 10 минути, за да се подготвят.

Петя Маринова, служител на  Регионална библиотека „Христо Ботев” сподели: „Идеята на събитието е да провокираме учениците от 8-12 клас да мислят, дискутират и изразяват мнение по нов, нетрадиционен начин върху една много позната за тях тема”.

Всеки участник ще получи едногодишен читателски абонамент за всички отдели, ресурси и  услуги на библиотеката.

Миналогодишното събитие бе посветено на 1 ноември - Ден на народните будители, като учениците дискутираха теми свързани с празника.

Материалът е изготвен от Габриела Ценова, ученичка в 11 клас, в СУ "Козма Тричков" град Враца, участник в ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 – Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria.