BHTC България с международна стажантска програма

1176 преглеждания

Италиански ученици станаха част от екипа на компанията за един месец

Behr-Hella Thermocontrol  (BHTC) България развива все повече своята програма „Подкрепа за развитие и успех“. Чрез нея компанията инвестира в българското образование, работи за създаване на все по-силната му  връзка  с бизнеса и съдейства за увеличаване на мотивацията и запазване на младите хора в България. 

От средата на юли 2019 г. водещият в света производител на климатични системи за автомобилния бранш отвори вратите си и посрещна и чуждестранни ученици от италианския институт „Г. Маркони“ с профил „Техник поддръжка и електрическо съдействие“. Проектът е подкрепен от Европейския съюз. В България се организира и съвместно с ЧПК „Ейч Ар Си Кулинарна академия“. Производствената база и развойният център на BHTC в България са сред най-важните за развитието на компанията в световен мащаб и предоставят възможност на учащи както от България, така и от други европейски страни да се запознаят от първа ръка с последните технологични новости в бранша.

„Подкрепа за развитие и успех“ обединява всички дейности на BHTC България, насочени към инвестиция в българското образование и в частност и в неговата дуална форма. Компанията ни работи в тясно сътрудничество с професионалните гимназии и техникуми, техническите и икономическите университети, неправителствени организации, подкрепящи образователни каузи в България. Тази година посрещнахме и чуждестранни ученици и вярваме, че това е важна стъпка в посока преодоляване на границите за обмен на опит и мотивиране на учениците да придобиват практически знания, за да се реализират по-лесно на пазара на труда в бъдеще“, сподели мениджърът „Човешки ресурси“ на BHTC България г-жа Станка Стоянова.

Стажът на учениците от института „Маркони“ бе с продължителност от 16-и юли до 12-и август. Учениците бяха разпределени в отделите Производство и Логистика. По време на стажа те се запознаха с технологията по насищане на платки, сглобяване, разглобяване и анализ на електронни панели, наблюдаваха процеса по поддръжка на машините и опознаха целия логистичен процес в едно електронно производство. След приключване на стажа всеки ученик получи сертификат за летния си стаж в ВНТС България.

Още от стъпването си на българския пазар през 2013 г. BHTC България отваря вратите на завода си с платени стажове за българските ученици и студенти. Екипът на компанията очаква с нетърпение и следващите млади хора, решени да се развиват и работят тук, в България.

Подкрепата на българското образование е дългосрочна кауза и цел на Behr-Hella Thermocontrol  (BHTC) България. Тя е част от цялостната социално корпоративна ангажираност на компанията. Развива се още от старта на дейността на BHTC у нас през 2013 г. През февруари 2018 г. BHTC България получи признание за реализацията на „Подкрепа за развитие и успех“, като бе номинирана в категорията „Инвеститор в знанието“ в 16-ото издание на „Годишните награди за отговорен бизнес“ на Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ). В образователната програма на BHTC участват всички служители на компанията.  Всеки от тях има възможност да предаде своя опит по време на гостувания в завода и множеството стажантски програми. Служители-инженери в компанията, завършили технически  университети у нас, получават покани от ръководствата на университетите да се включат като лектори в качеството си на бивши възпитаници на висшите учебни заведения с успешна реализация в България. По този начин те стават добър пример за настоящите студенти, които научават къде могат да прилагат своите специфични инженерни познания, да се развиват професионално като инженери и как да надграждат своите компетенции на родна земя.  BHTC България оказва дългосрочна подкрепа за реализация на иновативни образователни  проекти. Компанията инвестира в разработването на спортен автомобил тип „болид“ от студенти от Техническия университет в София. С първия си болид  те успяват да впечатлят представители на водещи автомобилни нации на международното състезание Formula Student. Още от стартa  на дейността си у нас BHTC България подкрепя „Готови за успех” – стипендиантска програма на фондация BCause в сътрудничество с фондация „Сирак“. Тя предоставя едногодишни стипендии на ученици от гимназиалния курс и на студенти, обучаващи се в държавни учебни заведения, без един или двама родители.  BHTC застава дългосрочно зад програмата, която мотивира младите и амбициозни хора у нас да продължат образованието си и да получат подкрепа за старт в кариерата, като се срещнат с водещи работодатели. Компанията подкрепя образованието в гр. Божурище, като помага за изграждането на училище и детска градина, а също така съдейства за изявите на детската вокална група „Палави ноти“.

Основана през 1999 г. в Германия, Behr-Hella Thermocontrol GmbH (BHTC) е сред водещите в света компании за климатични системи и термоуправление в автомобилната индустрия. Основните продукти, които предлага, са панели и уреди за обслужване и управление на автомобилни климатични инсталации. Климатични сензори, контролери за въздух и PTC нагреватели за стъкла допълват портфолиото. BHTC покрива целия процес от продуктовия дизайн до производството на цялостната система за климатичен контрол. В този процес BHTC комбинира разнообразни сфери на опит – от софтуер, електроника и механика до всички технологии, необходими за разработката и производството на съществуващите и бъдещите оперативни и дисплейни елементи. В световен мащаб BHTC дава работа на над 1900 служители в държави като Германия, България, Мексико, Китай, Индия, Япония и САЩ. Клиентите на BHTC са Audi, Behr, Bentley, BMW, Bugatti, Chrysler, DAF, Daimler, Daimler Commercial Vehicles, FAW-VW, Ford, Freightliner, GM, Lamborghini, Mack, Mahindra & Mahindra, Mahindra Renault, MAN, Mini, Navistar, Nissan, Paccar, Porsche, PSA, Renault, Renault Samsung, Renault камиони, SAIC, Seat, Skoda, Smart, Subros, S-GM, S-VW, Tata, Volkswagen, Volkswagen Търговски автомобили, Volvo, Volvo Камиони. Вижте повече на: https://www.bhtc.com/en и на https://www.facebook.com/bhtcbulgaria/

EspressoNews

Снимка: BHTC