Никола Стоянов, министър на икономиката и индустрията: С BHTC градим заедно една история на успеха

3113 преглеждания

Честваме не само 10 годишния юбилей на една страхотна германска компания в България, но и 10 години от първата инвестиция в индустриална зона Божурище

"С BHTC градим заедно една история на успеха", заяви Никола Стоянов, министър на икономиката и индустрията по време на специалното събитие на Бер-Хелла Термоконтрол, което се проведе на 17.05.2023 г., в производствената им база в икономически парк „София-Божурище“, по случай десет години от стъпването на компанията на българския пазар. В своята поздравителна реч Никола Стоянов заяви:

"Днес честваме не само 10 годишния юбилей на една страхотна германска компания в България, но и 10 години от първата инвестиция в индустриална зона Божурище. И това прави този ден много специален и за нашия екип.

Аз бях и през 2013 част от екипа на министерството на икономиката и си спомням, когато се официализира новината за тази инвестиция. Както вече беше споменато, тогава индустриална зона Божурище беше повече обещания и смели мечти, отколкото нещо съществуващо и искам да благодаря на BHTC, че тогава повярваха като компания във възможностите, които предоставя индустриалната зона, възможностите, които предоставя България.

И това решение се оказа правилно – от тогава градим заедно една история на успеха. Този успех за германската компания се изразява в развитие на производството, увеличаване на работните места, за индустриална зона Божурище се изразява в привличането на 37 инвеститора, инвестирали 610 млн. лева в Зоната и разкрили над 2000 работни места.

Но да се върнем на нашия домакин днес, много е важно и много държави могат да се похвалят с отделни големи инвестиции. Но особено, когато говорим за глобална компания като BHTC, за нас като Министерство на икономиката и индустрията е изключително важно, че тези компании се чувстват добре в България и решават да се развиват и разширяват тук."

Министърът прие с радост информацията за бъдещите планове на BHTC за разширение в България, които бяха споделени от екипа на компанията по време на събитието: "Мога да ги уверя, че както и до момента могат да разчитат на помощта на екипа на индустриална зона Божурище, така и на помощта на екипа на Министерството на икономиката и индустрията."

Стоянов допълни:

"Днес имам много поводи за радост, но искам и за още нещо специално да поздравя германската компания, а това е техния ангажимент към дуалното образование, към въвеждането на младите хора на пазара на труда, което показва не само тяхната социална отговорност, не само разбирането им колко важна е устойчивостта, но и връзката им с България и дългосрочните им планове тук.

Не мога да не подчертая и сериозната връзка между България и Германия – над 1/3 от най-големите сто инвеститори в България са именно германски компании. Много от тези компании имат подобна история на BHTC, а именно смели решения в началото и страхотен успех, развитие и разширение след това.

Искам да уверя всички тези компании, че моята врата и на екипа ми винаги е отворена за решаване на всякакви проблеми, които произтичат от ежедневната им работа. Да, проблеми винаги ще има, но аз съм сигурен, че отличното взаимодействие, което имаме и с посолството, и с германо-българската търговска индустриална камара, и с немския бизнес тук, ще помогнат и могат да решат всеки проблем.

В заключение искам още веднъж да ви поздравя и да ви пожелая още 10 пъти по 10 години страхотни успехи в България. На добър час!"

Годишнината на компанията бе уважена от политици, представители на дипломатическата общност, местната власт, партньори в бизнеса и др. Научете повече тук.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук