АСП започва кампания за финансовата подкрепа за отопление от 300 лв

505 преглеждания

Средствата ще се изплатят еднократно през декември

Агенцията за социално подпомагане стартира кампания за предоставяне на еднократната финансова подкрепа за отопление от 300 лева на хора и семейства от уязвими групи за преодоляване на последиците от увеличаване на цените на горивата и извънредната епидемична обстановка. Новата помощ беше въведена от служебното правителство на 4 ноември, като по бюджета на Министерството на труда и социалната политика са предвидени 15 млн. лв. за изплащането й. Очаква се с нея да бъдат подкрепени около 50 000 семейства в затруднено положение през предстоящия зимен сезон.

Право да я получат имат хората и семействата, които са получили отказ за отпускане на целева помощ за отопление за предстоящия зимен сезон поради превишаване на определения диференциран доход с до 30 лева или заради неизпълнение на изискването за 6-месечна задължителна регистрация като безработни, която обаче е активна към 1 ноември. Тези хора не е необходимо да подават отново заявления в дирекциите „Социално подпомагане“, за да получат помощта. Тя ще им бъде предоставена по облекчена процедура и максимално бързо след служебна проверка на данните.

На тази подкрепа могат да разчитат и хората, които отговарят на критериите, но не са подали своите документи в определения срок за подаване на заявления за помощ за отопление, който изтече на 31 октомври 2021 г. Те трябва да подадат заявление-декларация в дирекция “Социално подпомагане“ по настоящ адрес най-късно до 23 ноември, в което да декларират дохода си за 6 последователни месеца в периода 1 април до 30 септември 2021 година.

Образецът на заявлението е публикуван ТУК

Поради усложнената епидемична обстановка в страната е препоръчително хората да не посещават лично приемните на дирекциите „Социално подпомагане“, а да изпращат заявленията чрез лицензиран пощенски оператор, по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване или на електронната поща на дирекция „Социално подпомагане“. Повече информация можете да получите ТУК

Помощта ще бъде изплатена еднократно през декември 2021 г., съобразно избраният от хората начин - по лична банкова сметка или чрез „Български пощи“ ЕАД. В случай, че някой няма възможност да получи лично помощта си в пощенския клон, това може да направи негов роднина/близък с нотариално заверено пълномощно. За да се гарантира максимално получаването на еднократна финансова подкрепа е препоръчително превеждането й да става по банков път.

Неполучените през декември 2021 г. средства за еднократна финансова подкрепа се възстановяват в държавния бюджет. Агенцията за социално подпомагане ще информира своевременно за периода на изплащане на еднократната финансова подкрепа в пощенските клонове в страната.

Източки: АСП