Възможности за безвъзмездна финансова помощ бяха представени на „Среща на бизнеса“ в Божурище

1924 преглеждания

Среща на бизнеса за запознаване с възможностите за финансиране на малкия и среден бизнес, чрез кандидатстване по евро проекти директно към Европа, се проведе на 14 юни в Административната сграда на Ситроен България в община Божурище.  Срещата откри  кметът на общината Георги Димов, който заяви, че в лицето на длъжността, която заема ще подпомага и подкрепя бизнеса с каквото може. Стефан Стайков - Изпълнителен директор на „Национална компания индустриални зони" ЕАД също приветства присъстващите представители на бизнеса на територията на общината и сподели, че най- добре развиващата се индустриална зона е именно тази в Божурище.

Възможностите за бизнеса да работят ефективно, да получават безвъзмездна финансова помощ от Европа представи в своята презентация Веселин Халачев, председател на Сдружение за подпомагане на малкия и средния бизнес – Обединени бизнес Клубове /ОБК/.

„Има над 450 евро програми, по които може да се кандидатства за безвъзмездна финансова помощ, но в България са познати не повече от 45. Европа отчита слабост при въвеждане на иновации в сравнение с Америка “, сподели г-н Халачев. Той обособи три варианта при кандидатсване: Първият е директно в Брюксел, вторият  е управление на проектите от група от държави и третият – управление на национално ниво. От сдружението за подпомагане на малкия и средния бизнес предлагат консултации и разработване на проекти, а като най- добър вариант за кандидатстване посочиха създаването на бизнес мрежа с нестопанска цел, в която да членуват група бизнеси.  В община Годеч вече има създаден бизнес клуб, а в община Костинброд предстои да бъде създаден такъв през септември. След срещата от община Божурище заявиха, че също ще бъде създадена такава организация.

Десислава Василева